Svar: Min lille pige slår
Kære ømme mor
Tak for dit brev og også rigtig godt nytår til jer :)
Din datter er, som du også har læst, for lille til at forstå, hvad det betyder, når du siger nej.
Der kan være flere grunde til at hun slår. Nogle gange er det, fordi hun ikke kan styre sine bevægelser og det der er ment som et kærtegn, hvor hun vil nusse dig eller ae dig, bliver til et slag i stedet. Andre gange er det fordi hun mangler ord og ikke kan finde ud af at sige nej eller på anden måde sige fra og så slår hun ud efter dig eller sig selv i stedet. Og atter andre gange, så er det fordi det er blevet en leg for hende og det lyder faktisk lidt til at være tilfældet hos jer lige nu - hun slår, I siger nej, hun slår igen, I siger igen nej, tager fat i hendes hånd og prøver at vise hende, hvordan hun skal ae, hun slår igen, I siger atter nej, og vender evt ryggen til hende .... Hun forstår ikke, hvad det er I vil eller ikke vil og for hende er det som sagt en leg.
Små børn lærer ved at mærke, dufte, smage og lytte og de lærer ved at gøre tingene igen og igen. Hun afprøver hypoteser "hvad mon der sker, hvis jeg slår mor?" - mor siger nej - ny hypotese "hvad mon der ske hvis jeg slår igen?" - mor siger stadig nej - ny hypotese "hvad mon der sker, hvis jeg slår far?" - det samme sker ...Hun afprøver hele tiden igen og igen, for at finde ud af, hvordan verden hænger sammen, for stille og roligt at lære, hvad det hun gør, gør ved jer - alt sammen fordi hun har en indre trang til at ...
... undersøge, udforske og lære.
Hun skal naturligvis lære at hun ikke må slå - men lige nu er det bedste I kan gøre at forsøge at undgå at det sker. Når I leger med hende, når I siger nej og I ved at hun måske vil slå ud efter jer, så prøv at undgå at det sker - prøv at undgå de situationer, hvor hun får lyst til at slå. Det kan være ved at "stoppe mens legen er god", så legen ikke kammer over, eller det kan være ved at aflede hende - få hendes opmærksomhed over på noget andet, så hun glemmer at hun var igang med at slå. Afledning er en rigtig god idé - især når det nu er blevet en leg, så er det vigtigt at I sætter hende igang med en anden leg, får hende gjort interesseret i noget som er bedre, noget af det, som I hellere vil have at hun gør.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det samme gælder, hvis hun slår sig selv. Det er her vigtigt at I ikke giver det for stor opmærksomhed, for det vil forstærke hendes trang til at slå - men at I igen prøver at aflede hende, så hun får noget andet at tænke på og glemmer at hun var igang med at slå sig selv.
Slår hun hovedet i gulvet eller ind i væggen eller lignende, så skal I naturligvis tage hende op, holde hende og sikre, at hun ikke yder skade på sig selv, men generelt er afledning det allerbedste:)
Rigtig meget held og lykke - og jeg vil også anbefale jer meget at læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling", som giver et godt indblik i hvad der sker med jeres datter og hvorfor hun gør som hun gør - og hvordan I kan reagere mest hensigtsmæssigt.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
Viden om børn:
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Vuggedød - uventet spædbarnsdød
Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.
Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:
1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.