Annonce

Annonce

Svar: Af med nattebleen


19. december 2013

Kategori:
Alder:
5 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære forældre

Tak for jeres brev :)

Det er helt naturligt at jeres dreng er blevet renlig om dagen, før han er det om natten, og det er faktisk også helt normalt, at han i en alder af 5 år, stadig har brug for sin natble. 70% af de børn der tisser om natten, stopper med dette før de bliver 7 år og jeres dreng har måske brug for mere tid :)

Undersøgelser viser at piger er lidt hurtigere end drenge til at udvikle blærekontrol og man ved ikke helt hvorfor der er denne forskel. Undersøgelser viser også at det er arveligt, så hvis mor eller far har haft tendens til at tisse i sengen om natten - eller nogle af jeres søskende har haft dette problem, så kan det ligge i generne og således være en del af forklaringen på at jeres dreng også tisser om natten. Hvis en af jer forældre har haft det man kalder for "ufrivillig natlig vandladning", så er der 40% risiko for, at jeres børn også får det.

Vandladningen om natten styres af et hormon - det antidiuretiske hormon (ADH). Dette hormon udskilles fra hjernen, når vi sover og det nedsætter vores produktion af urin. Nogle børn er længere tid om at udvikle dette hormon og kan derfor ikke holde sig om natten. Og jeres dreng kan derfor sagtens være moden og rigtig godt med på alle punkter - men dannelsen af det antidiuretiske hormon har han ikke indflydelse på - og derfor kan han godt tisse i sengen om natten.

Nogle børn har også en blære, som ikke kan rumme den mængde urin, som de producerer om natten. De tisser så meget, at blæren løber over. Hvis det er problemet, så vil man ofte opleve at barnet tisser meget hyppigt i løbet af dagen, netop som tegn på at blæren ikke kan rumme ret meget urin. Det er ...


Annonce

... noget man kan træne op.

Så er der også nogle børn, hvor de impulser der skal sendes fra blæren og til hjernen om at blæren er fuld og barnet skal tisse - går lidt langsomt. Og barnet vågner derfor ikke ved at blæren er fuld. Hjernen skal få barnet til at føle tissetrang, vække barnet, så barnet kan gå på toilettet og tømme sin blære - men barnet har endnu ikke udviklet den evne.

Det er rigtig vigtigt at I ved, at jeres dreng ikke tisser i sengen, fordi han ikke gider gå på toilettet eller synes det er lettere på den måde - der er ingen børn, som har lyst til at tisse i sengen om natten, og han gør det ikke med vilje. Han har brug for tid og er ikke klar endnu, og det er derfor vigtigt, at I ikke presser ham, ligesom det er vigtigt, at I sørger for at han ikke føler sig forkert.

Giv ham en god natble på, som kan holde ham tør. Man kan købe bleer til større børn, så han stadig har en ble på, som passer og som han måske også synes er lidt smart. Spørg på apoteket og læs også på drynites.dk


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og drøft det så med jeres læge, næste gang I skal have jeres drengs tjekket. Nu hvor han lige er fyldt 5 år, vil det være fint lige at få en tid hos lægen, hvor jeres dreng bliver målt, vejet osv. og hvor I så kan tale med lægen om ufrivillig natlig vandladning og aftale, hvordan I skal forholde jer.

Man kan, når det skønnes relevant, starte forskellige behandling op. Man kan behandle med ringeapparat og man kan også behandle med medicin. Det skal alt sammen aftales gøres i samarbejde med lægen. Lige nu lyder det dog som om at han skal have lidt ro og lidt tid :)

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Og rigtig god jul til jer alle :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce