Svar: Panik ved badetid
Kære AH
Tak for dit brev :)
Der vil i løbet af børns udvikling opstå perioder, hvor de kan være bange for forskellige ting, - og vand er en af dem. Mange børn vil i 1½-2½ års alderen have en periode, hvor de ikke vil i bad ...
Det kan handle om flere ting og nogle gange kan det være svært helt at vide, hvorfor barnet reagerer som det gør. Hos nogle børn er det kortvarigt og dermed forbigående og det er tydeligt, at der er tale om en fase, som barnet lige skal igennem. Hos andre handler det om selvstændighedsalderen og afprøvning af grænser og forsøg på at sætte sin egen vilje igennem og hos atter andre kan der være tale om en rigtig frygt, hvor barnet ryster over hele kroppen, hyperventilerer, græder og tydeligt er bange.
Og hos jer lyder det som om at jeres dreng er rigtigt bange for badet. Det kan skyldes at han har haft nogle dårlige erfaringer, at det har været ubehageligt at være i badet. Måske har han oplevet at glide og har slået sig, eller er blevet grebet af jer og er "smittet" af den forskrækkelse I har haft i situationen. Måske har han oplevet det at få vasket hår og få vand i ansigtet som meget voldsomt - ikke kunne få vejret osv. Og det gør alt sammen at han protesterer mod at blive badet.
Nogle gange så glemmer vi forældre at inddrage barnet og informere om hvad der skal ske og hvad vi gør og barnet kan føle det enormt grænseoverskridende hvis vil hælder vand på barnet, kommer sæbe i håret, skyller det ud med masser af vand. Det kan på børn virke klaustrofobisk at få vand hældt over hovedet, hvis dette ikke gøres med tålmodighed og respekt for de små mennesker de er ...
Det bedste I kan gøre er at forsøge at gøre ham så tryg ved situationen som muligt og i første omgang handler det meget om at bade ham, på hans præmisser - og lige nu lege mere end I bader.
Det vil være godt kun at fylde en lille smule vand i bunden af badekaret. Vandmængden må ikke virke uoverskuelig. Der skal være badeænder, bøtter, vandkander, vandting på væggen til at hælde vand igennem og lege med. Det handler om først at få ham gjort fortrolig med badekarret, før I begynder at bade ham rigtigt.
Hos jer vil det være en god idé at "bade" ham lidt hyppigere igen f.eks. hver anden dag, for netop at få ham ...
... gjort fortrolig med karet, lege med tingene osv. så han ikke forbinder det at badekaret findes frem med noget ubehageligt, men begynder at opleve det som noget der er okay :)
Og hos jer, så er det vigtigt at far og storebror ikke kommer ind lige nu - han skal have ro til at bade og ikke føle sig forstyrret :)
Hvis han er bange for lyden af bruseren, så skal I flyde vand i badekarret før han kommer ind på badeværelset, så bruseren er slukket hele tiden.
Hvis I har brugt bruseren til at vaske ham med, skylle hans hår med osv. og han er bange for den, så vil det være en god idé at skylle håret med nogle af de små bøtter, en vandkande eller lignende i stedet.
Hvis han er bange for hårvasken og for at få sæbe i øjnene eller ligende, så drop sæben i en periode og prøv bare at få håret gjort lidt vådt. Lad ham meget gerne selv deltage, fylde vand i en bøtte eller kande og selv prøve at hælde det ud i håret. Hele tiden for at gøre ham fortrolig med vand på kroppen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er en god idé at I med små bøtter med vand starter med at hælde lidt vand på hans tæer, lår, hænder, arme, mave, hals osv. og tilsidst så lidt på ørerne og lidt i håret. Små skridt, små etaper og meget gerne lade ham selv tage disse skridt, lade ham hælde vand på sig selv og rose ham for det han gør så fint.
Hvis han ikke er bange for bruseren, så kan I prøve at gå i brusebad med ham, hvor han sidder på jeres arm. Det at bade sammen med jer kan gøre ham mere tryg. Det samme gælder, hvis I har bedsteforældre, som har et badekar, hvor I kan sidde i karret sammen med ham. Det at gå i badekar med ham, give ham fysisk kontakt, nærhed og ro kan gøre ham tryg ved at bade igen.
Nogle gange kan man vælge at gå en tur i svømmehallen. Men det afhænger helt af hvordan hans angst er. Der er mange mennesker, høje lyde, meget vand osv. og nogle børn vil blive rigtigt kede af det og føle det meget ubehageligt, andre børn vil faktisk synes det er okay - netop fordi det hele foregår i tæt kontakt med mor eller far og de kan se, at andre børn gør det samme og spejler sig i det ... Det er en individuel vurdering, for det skal jo ikke give yderligere angst :)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Og rigtig god jul til jer alle :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Frysning af babymad
Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.
Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.
Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.
Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...
Skråstol
Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.
Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.