Annonce

Annonce

Svar: Rytmen eller mangel på samme


11. december 2013

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære søde du

Tak for dit brev og velkommen til - jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig:)

Det lyder som om at I har en fysisk meget aktiv dreng. Du fortæller at han er begyndt at lægge sig op i kravlestilling og nu bevæger sig baglæns. Det er rigtig dejligt, det er godt at han er så motorisk stærk og fremmelig - men det giver også ekstra natteuro.

Det giver altid ekstra store udfordringer, når et barn rent motorisk udvikler sig hurtigere end barnet mentalt er parat til. Det er som om at krop og hjerne ikke helt følges ad og et eller andet sted er I nødt til at acceptere at sådan er han lige nu. Det er en periode. Det vil dog være rigtig godt at forsøge at hjælpe ham med så meget rytme som muligt. Jo mere forudsigelighed og struktur, jo lettere bliver det på sigt for både ham og dig.

Det lyder som om at han er kommet rigtig godt igang med skemaden og spiser godt. Og du skal være opmærksom på at holde mængden af skemad nede på et niveau, hvor han stadig har plads nok i maven til mælk. Når jeg læser dit brev, så får jeg lidt på fornemmelsen at han måske spiser lidt for store portioner og derfor ikke helt drikker nok ved brystet om dagen - og derfor søger det ekstra om natten. Og det er rigtig vigtigt at han tilbydes både mad og mælk/væske nok om dagen, så han kan sove igennem om natten uden at søge brystet der.

Jeg kan ikke se, hvor store mængder skemad du giver ham, men det kan være bedre at give ham ¾-1 dl. grød eller mos og følge efter med brystet, end at give ham 1-1.5 dl grød eller mos og han så afviser brystet eller ikke drikker nok.

Det vil også være rigtig godt, at du nu begynder at give ham mad i hånden, som han selv kan sidde med, gumle på, øve sig mundmotorisk med. Det er med til at forlænge måltidet lidt og give ham fornemmelsen af mæthed i maven, samtidig med at det er rigtig godt øvelse/træning :) Det at sidde og spise lidt selv, giver ham også en mental stimulation og det er vigtigt at han bruger sig selv rigtig meget motorisk og mentalt i sine vågne perioder.

For at hjælpe ham til større fysisk ro til middagsluren, så kan det være en god idé at du lige nu indføre et bad mellem formiddagslur og middagslur. Han kan puttes ca 1 time efter badet og det kan være med til at gøre at han sover en bedre lur.

Mit forslag til en dagsplan ser således ...


Annonce

... ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: ¾-1 dl. Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: frisk frugt i hånden at gumle på selv, ½ dl. frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Ammes kortvarigt og puttes til formiddagslur ca 9.30, sover her som nu en lille times tid.

Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt i håndklædet, smøres evt. med lidt creme osv.

Ammes rigtig godt og puttes til middagslur ca kl 13.30 og hjælpes så her med at sove en længere lur - må meget gerne sove 1.5-2 timer, hvis det kan lade sig gøre


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: tilbydes ½ dl frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Ammes også stadig eftermiddag og alt efter hvor lang en middagslur han har taget kan der være behov for en lur her - men hvis han har sovet en lidt længere lur, så springes denne lur over.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20. Dette tidspunkt kan variere efter hvorvidt han har sovet 2 eller 3 lure i løbet af dagen.

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og puttes herefter igen og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig.

Det vil sansynligvis være rigtig godt, hvis du kan begynde at putte ham i egen seng, så han ikke ligger foran mælkebaren om natten. Når han ligger helt tæt med dig, så vil han naturligt dufte din mælk og derfor også søge brystet ekstra og det er vigtigt at han nu lærer at sove uden brystet om natten :)

Da han stadig har brug for masser af nærhed og fysisk kontakt og motorisk er så aktiv at han kan have behov for en beroligende hånd, for at finde roen om natten, så vil jeg foreslå dig at du fjerne den ene side af tremmesengen og kobler hans seng til din seng. Naturligvis sikre at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Ved at sætte jeres senge sammen, så har du mulighed for at putte ham i egen seng, men kan stadig ligge i din seng og berolige ham med en hånd. Han kan mærke dig, men er samtidig lidt på afstand af dig:)

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, og at fortvivlelsen er mindre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Røgede fisk og børn

Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.

- Vær opmærksom på at...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce