Svar: Ren grøntsagsmos eller ovenpå kartoffelmos?
Kære Linda
Tak for dit brev og spørgsmål :) Dejligt at høre, at du har købt min bog om "Børn og Mad" - tak:)
Kartoffelmos fungerer for de fleste som en god basis, hvori man kan komme forskellige grøntsager. Der er dog nogle børn, som har rigtig svært ved at spise kartoffelmos i starten og der er her ikke problemer i at tilbyde barnet grøntsagsmos uden kartoffel. Det vigtigste er at barnet kommer igang med at spise og forbinder det at spise med noget dejligt og rart.
Du kan derfor godt prøve at lave lidt kartoffelmos og gulerod, men du må også gerne give din datter lidt ren gulerodsmos, hvis hun virker til bedre at kunne kapere dette. Hvis du starter med lidt grød f.eks. risgrød eller majsgrød og har svært ved at komme igang med grøntsagerne, så kan du også bruge f.eks. lidt gulerodsmos som topping på grøden og på den måde vænne hende til smagen og stille og roligt kan hun så få ren gulerodsmos og efterfølgende f.eks. lidt gulerod og kartoffel.
Det kan være en god idé ikke at tilbyde barnet ny smag og konsistens til hvert måltid i starten, men f.eks. servere samme grød eller mos 3 gange i træk, hvorefter du så skifter til en ny type eller varierer ved at tilbyde lidt frugt på grøden eller blande forskellige grøntsager. Det er på samme måde ...
... en god idé at bibeholde en grød eller mos, som barnet er vant til at få, når du begynder at introducere flere måltider og nye fødevarer. Det vil sige, at hvis du giver to skemåltider dagligt, så kan du bibeholde f.eks. hirserød til frokost og så prøve med nye grøntsager til aften. Så det ene måltid er noget hun kender og er tryg ved.
Du skal være opmærksom på de nye retningslinjer omkring ris - det anbefales ikke at servere risgrød dagligt. Du kan variere med majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød eller quinoagrød med den alder din datter har nu.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er vigtigt at finde balancen mellem at servere mad, som barnet kender og er tryg ved og samtidig også give barnet nye smagsoplevelser, som gør at interessen for maden holdes og barnet bliver ved med at synes det er spændende at spise. Derfor plejer det i starten, at være rigtig godt at give det samme f.eks. 3 gange i træk og så skifte og prøve med noget andet, som så også gives et par gange i træk, blande mellem de to typer og derefter prøve at introducere en tredje type grød eller mos. Når din datter bliver 6 måneder, så kan hun få mange flere forskellige typer fødevarer og vil sandsynligvis nyde, hvis du varierer maden mere:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Hofteklik
Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.
Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...
Hår - babys hårpragt
Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse, længde og farve.
Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår, som er udviklet, da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.
De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det hår, som...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.