Annonce

Annonce

Svar: Ammestop - nægter brystet


3. december 2013

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære søde du

Det er altid rigtigt frustrerende, når børn afviser brystet, før mor er klar til det og du kan naturligvis godt arbejde på at bibeholde amningen. For rigtig mange kvinder vil det være en stor hjælp, hvis du netop føler at du har gjort hvad du kan - lykkes det ikke, så er det lettere at acceptere.

Og det lyder derfor fint at bedsteforældrene passer den ældste et par dage og du forsøger med ekstra fysisk kontakt, hud-mod-hud, nærhed osv. med lillesøster, syntocinonspray, ekstra hvile, god mad, varme, søvn osv. Det er godt at forsøge.

Situationen er dog en anden denne gang, netop fordi du ikke længere har et barn, men har to børn, som du skal tage dig af. Og det giver naturligt ikke samme ro. Dertil kommer at børn jo er forskellige og måske har lillesøster et andet temperament, og vil ikke brystet. Det kan også være at hun pludselig vil igen - måske er du ved at få menstruation og det kan ændre smagen af din mælk og når din cyklus så er over dette, så smager mælken igen som den plejer og hun tager pludselig fat... en forklaring kan også være, at du er begyndt at løbetræne, dyrke motion eller andet som du ikke har gjort i et stykke tid på grund af graviditet og fødsel og det kan også ændre smagen af din mælk og gøre at din datter afviser brystet.

Hvis løsning hos jer viser sig at være modermælkserstatning, så vil det være rigtig godt at give hende flaske - når hun får flaske, så kan hun indtage større mængder og samtidig vil det at sutte hjælpe hende til ro, ligesom brystet gør. Og der er ingen grund til at være imod modermælkserstatning. I DK har vi ikke problemer med rent drikkevand og børn bliver ligeså sunde og vokser ligeså godt på mme. Så du skal gøre det, som fungerer bedst i jeres familie og gøre det med god samvittighed. Og der er jo ingen der siger at fordi du giver flaske et par gange i døgnet, at du så ikke også kan amme. Nogle gange så ser man faktisk at supplementet på flaske gør, at barnet pludselig ...


Annonce

... gerne vil brystet lidt igen. Måske fordi hun så ikke føler sig presset til brystet på samme måde, som hun måske føler det nu.

Du kan godt prøve med vælling, men du kan også give hende almindelig modermælkserstatning. Du kan give hende type 2 erstatninger med den alder hun har lige nu. Det kan sikre hende lidt ekstra jern, men hun skal stadig have fuldt jerntilskud ved siden af, når du også ammer. Hun skal have mindst 400 ml mme dagligt, for at være dækket ind med jern.

Hun skal naturligt også igang med mere og mere skemad og det er her vigtigt at du er opmærksom på at hun ikke får så store mængder skemad, at hun ikke vil brystet. Hendes afvisning af brystet kan nemlig også hænge sammen med at du giver for meget mad. Det er således bedre at give hende ½-¾ dl. skemad og så amme hende før hun skal sove - end at give hende 1-1.5 dl skemad og hun så afviser brystet.

En dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos (evt. jerntilskud), frisk frugt i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur (vil hun ikke ammes her, så er det okay at springe denne amning over)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes eller tilbydes flaske (flasken kan evt. gives imens hun ligger i barnevognen let eleveret), og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop og tilbydes også brystet her, men hvis hun afviser, så er det okay.

Powernappen springes evt. over

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke:)

Og rigtig god weekend og god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce