Svar: Søvn - vågner efter 1 time
Kære Jane
Tak for dit brev:)
Når børn bliver 3-4 måneder gamle, så begynder de ofte at ændre søvnvaner. De begynder ofte at sove kortere lure i løbet af dagen. Mange børn vil ofte også have en rytme, hvor de sover så sen en eftermiddagslur - eller en tidlig aftenlur, at de begynder at have en længere vågenperiode om aftenen. I skal derfor være opmærksomme på om den ene times søvn, jeres datter tager om aftenen egentlig er en ekstra lur, hvorfor hun skal op, leges med, aktiveres osv. og så først skal sove til natten et par timer senere... Mange børn vil i 3-4 månederes alderen ikke gå til ro for natten før kl er 22.
I skal også være opmærksom på om hun vågner, fordi hun har brug for et ekstra mælkemåltid. Ligesom børn i denne alder kan powernapper mere i løbet af dagen, så kan de også have tendens til at "slatspise lidt" og hun kan derfor godt vågne op efter en times tid, fordi hun har brug for ekstra mælk. Hvis det er tilfældet, så vil det være rigtig fint at lægge hende til brystet (eller give hende en flaske), så hun bliver fyldt ekstra op og derefter så kan sove videre og tage et lidt længere søvnstræk.
Og nogle gange kan det faktisk også hjælpe at give mælk af to omgange, før hun puttes. Så hun får mælk, bliver skiftet, og så får mælk igen, hvorefter hun så puttes. Det kan også være en måde at få hende fyldt lidt ekstra op og sikre at hun ikke får en fuld opvågning efter en time, men kan komme videre til næste søvnstadie.
De fleste børn vil i denne ...
... alder sove ca 15 timer i døgnet - ofte fordelt sådan, at de sover 5 timer i løbet af dagen og sover 10 timer om natten. Det kan være en rigtig god idé at arbejde på en rytme, hvor hun sover 3 lure dagligt. Det vil sige en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen (først på aftenen).
Det vil på samme måde være en rigtig god idé at arbejde på at mælk indgår som en fast del af hendes putteritual, så hun får mælk lige inden hun skal sove.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen: Ammes og sover videre, vågner ofte med en lille ekstra amning, når dagen starter
Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost: Ammes og puttes til middagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag: Ammes og puttes til dagens 3 lur
Aften: Ammes og puttes til natten - og der kan her være behov for en ekstra amning, før hun er helt parat til at sove videre. Har hun en længere vågenperiode om aftenen, vil man ofte opleve at hun dier hyppigt ved brystet. Om aftenen er mælken mere koncentreret og hun får på den måde små mængder koncentreret mælk, der mætter hende ekstra til natten.
Sen aften: Ammes og sover videre
Midt nat: Ammes og sover videre
Får hun flaske eller suppleres med flaske, så vil rytmen stadig kunne se således ud i denne alder. Der er dog nogle børn, som spiser så store mængder mme, at de spiser færre gange i døgnet og det er naturligvis helt okay:)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Rigtig god weekend og rigtig god jul:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.