Svar: Vågen rigtig tit om natten
Kære træææætte mor
Tak for dit brev - jeg kan godt forstå du er træt, for det er naturligt frustrerende at blive vækket gentagende gange hver nat og det lyder som om at du har prøvet stort set alt ...
Jeres datter er i separationsfasen og er nu begyndt at kravle og rejse sig ved tingene. Og det at hun begynder rent motorisk at bevæge sig mere rundt på egen hånd, gør at hun nu oplever verden anderledes, større og mere voldsom end tidligere. Hun drømmer derfor mere og mere nu og kan godt græde i søvne på grund af en drøm. Nogle børn vågner med skrig i denne alder, netop fordi de drømmer. Nogle børn griner også i drømme .. Drømme aktiviteten er stor netop nu og dermed også ekstra urolig søvn.
Deruover så gør den ekstra motoriske udvikling også at hun sover dårligt, sover uroligt. Hun får sig lagt i stillinger som hun ikke mestrer at komme væk fra og der sker præcist det I beskriver - hun får sig lagt i kravlestilling om natten og hun kan ikke finde ud af at blive lagt ned igen. Hun lægger sig op på alle fire, hvor hun så ligger og vugger frem og tilbage, hun slår hovedet ind i sengegavlen eller kryber helt op i hjørnet af sengen og hun kan ikke skifte stilling. Hun bliver frustreret, grædende, irritabel og tydeligt ked af det - det foregår i søvne og man kalder det "head-banging". Børn kan også ligge og kaste hovedet fra side til side imens de græder, det er også normalt i denne alder, det kaldes for "head-rolling".
Det er altså normalt og hører alderen til og det bedste du kan gøre er at berolige hende og hjælpe hende med at blive lagt ned i seng igen, gerne forsøge at få hende videre i søvnen i sengen, så hun ikke behøver blive taget op, men med din hænder, varmen fra dine hænder, tyngen af dine hænder på kroppen, hjælpes til at finde fysisk ro og komme videre i søvnen.
Hvis det er nødvendigt at tage hende op, så skal du naturligvis gøre det, men du vil sandsynligvis opleve at hun protesterer over dette, fordi hun ikke har brug for at blive vugget, snakket til eller har brug for aktivitet - hun har brug for hjælp til at komme videre i næste søvnstadie, der hvor hun ligger... Sover hun meget uroligt kan det nogle gange hjælpe at tage hende op og over i din seng og lade hende sove ved siden af dig. Fordi det at hun mærker dig, fornemmer at du ikke er forsvunder, giver hende den ro hun lige nu har ekstra meget behov for og hos dig sover hun derfor godt. Det har du dog forsøgt uden større held ... Måske vil løsningen hos jer derfor i stedet være at du fjerner den ene side af tremmesengen og kobler ...
... hendes seng til din.
Det kan være en god løsning fordi det gør det muligt for hende at sove i egen seng, samtidig med at du kan lægge en beroligende hånd over på hende, så hun kan mærke dig uden at føle sig presset til kontakt. Det gør også at hun ikke kan rejse sig ved tremmerne, men tumle lidt rundt uden at støde ind i sengen og samtidig kan hun kravle over og putte sig ind til dig, hvis det er hendes behov:)
Du skal naturligvis være opmærksom på om den pludselige gråd og uro skyldes smerter. Det kunne være smerter fra ørerne eller tænderne, som pludselig gør at hun vågner og græder ... Og det er ikke nødvendigvis sådan at ørerne så også gør ondt om dagen. Nogle gange ser man faktisk at barnet sover okay i dagtimerne, men sover dårligt om natten - andre gange giver ørerne naturligt problemer både dag og nat.
Det lyder altså for mig som om at det er en motorisk urolig periode for jer lige nu, som I et eller andet sted er nødt til at stå igennem. Det der er vigtigt er at du holder fast i at hun ikke skal begynde at øge sit indtag af flaske i løbet af natten og på den måde får en uhensigtsmæssig vane - ligesom det vil være godt at du ikke per automatik giver hende sut i munden, hver gang hun vågner.
Dagens rytme og indtag af mad osv. spiller naturligt ind og det kan være en rigtig god idé at give hende et godnatbad som en del af putteritualet. Det kan give hende fysisk ro - det kræver dog at badet ligger godt 1 time før putning. Det kan samtidig også være en god idé at indføre en godnatgrød som en fast del af putteritualet - det sikrer at hun ikke går sulten i seng.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det vil sige at hun kan få aftensmad kl 18, komme i bad kl 18.30, få godnatgrød kl 19.30, få børstet tænder og så blive puttet med en flaske kl ca 20.
Du skal være opmærksom på at hun ikke bør falde i søvn med flasken, men lige skal nå at slippe flasken før hun sover. Det vil være rigtig fint at hun får flaske i sin seng, så hun falder i søvn i sengen, men hun skal helst når dertil, hvor hun får sin flaske, slipper den, smiler til dig, triller om på siden og sover. Hvis hun er afhængig af sin flaske i munden for at sove, så kan hun også vågne om natten på grund af dette og det er uhensigtsmæssigt:)
Med hensyn til at kravle, så kan du prøve at købe et par strømpebukser med skridsikre dutter på knæene eller et par knæbeskyttere - se hjemmesiden gobabygo.dk. Det kan hjælpe hende til at få bedre fast og dermed kravle på begge knæ:)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Rigtig god weekend - og rigtig god jul:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Bleudslæt
Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.
Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.