Svar: At overgive sig til søvnen
Kære J
Tak for dit brev og tanker :)
Det vil være rigtig godt at du forsøger at starte dagen til samme tid hver morgen. Hvis I begynder at kunne have et nogenlunde fast stå op tidspunkt, vil det naturligt betyde at puttetidspunkterne om dagen også får lidt faste tidspunkter og at jeres drengs rytme således stille og roligt passer sig ind.
Du skrev i dit tidligere brev, at hans formiddagslur nogle gange varierer en del i længde og det er naturligvis okay. Du må gerne lade ham sove en længere lur om formiddagen, de dage, hvor han viser behov for dette. Men det vil naturligt betyde at hans rytme resten af dagen rykker sig og lige nu må der således være den fleksibilitet.
Ud fra den dagsplan du tidligere har sendt mig, så ser det ud som om at han har tendens til at have det man kan kalde en sen søvnrytme - altså at han sover lidt sent hele dagen igennem. Og det må han naturligvis gerne. Han sover ofte først formiddagslur kl 9.30 og det er super fint, men det betyder at hans middagslur måske først skal ligge kl 13 eller måske endnu senere, hvis hans formiddagslur er meget lang. Han vil måske godt kunne være vågen i 2.5-3 timer fra han vågner af sin formiddagslur til han bliver puttet til sin middagslur - og på samme måde vil hans 3. lur også ændre sig. Alt efter hvor sent han sover og hvor lang hans middagslur er, så vil hans 3 lur blive påvirket af dette - og det igen vil naturligt påvirke tidspunktet for hans nattesøvn. Så lige nu, hvor dagene godt kan variere lidt, så er det måske nødvendigt også at variere hans puttetidspunkter til natten. Så ja - nogle dage er han måske klar til at sove allerede 19.30, men andre dage måske først kl 21 og den fleksibilitet må der være - men prøv lige nu at sørge for at dagen så vidt muligt starter til samme tid hver dag:)
Du må gerne svøbe ham. Det kan være i dynen eller måske vil han have glæde af en voksipose, duni-duo, slee-bee, drømmepose og hvad de nu alle sammen hedder. Det at blive puttet i en sovepose kan nogle gange hjælpe til større fysisk ro. Du kan også overveje om han vil have glæde af en dunpose, som er uden ærmer, hvis det især er hans ben, som han har svært ved at finde ro med. De findes også i mange forskellige kvaliteter og priser:)
Han er nok ved at være for fysisk stor til et babysvøb, men en sovepose af en eller anden slags vil måske hjælpe jer ...
... begge. Og det gør dig bestemt ikke til en dårlig mor, at du svøber din dreng. Du skriver jo at "han trives med at blive svøbt og det afkorter puttetiden" - og så er det jo super fint. Du skal naturligvis ikke svøbe ham, hvis han tydeligt ikke bryder sig om det - men når du kan mærke at det hjælper, så er det helt okay. Det er jo kun når han skal sove og når du dermed vil hjælpe ham til ro - i løbet af dagen, når han har sine vågne og aktive perioder, så skal du naturligvis aktivere ham og hjælpe ham med at bruge sig selv motorisk. Det er vigtigt at han triller, drejer om sin egen akse, forsøger at krybe osv. og du skal hjælpe ham med netop at bruge sig selv:)
Med hensyn til at amme i stuen, så kan det nogle gange fungere godt, men andre gange være en ulempe. Det at skulle sove er jo altid forbundet med adskillelse fra forældrene, så når man vælger at lave halvdelen af ritualet i stuen, så er der en risiko for, at jeres dreng oplever det at skulle flytte over i sin egen seng, som noget der ikke er helt så rart og trygt. I forlader jo det hyggelige, det rare for at komme i seng og I signalerer derved, at nu slutter det dejlige, og i stedet starter "den forfærdelige" separation. Nogle børn har svært ved dette, andre har ikke og hos dem går det super netop med hygge i stuen først - I er her nødt til at prøve jer frem :) Han er også stadig så lille, at det ikke er sikkert det har betydning for ham, men det kan ændre sig i løbet af de næste måneder.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er rigtigt at han stille og roligt skal lære at sove uden at have brystet i munden, men det betyder ikke at han skal sove uden mælk eller at han skal puttes vågen i seng. Han skal stadig ammes (eller have en flaske), så han får sit behov for mælk dækket og falder helt til ro, men det vil være rigtig godt, hvis du kan putte ham lige inden han sover helt. Gerne så han lige slipper, smiler til dig, triller om på siden og falder i søvn netop med dine hænder beroligende på hans krop, så han stadig kan mærke at du er der.
Nogle gange kan det hjælpe at amme af to omgang og lægge en skiftning ind undervejs. Så du ammer ham, skifter ham og i forbindelse hermed svøber ham/putter ham i sovepose og herefter ammer du ham så igen og lige inden han så sover helt, så flytter du ham ned, hvor han skal sove:)
Jeg håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.
Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.
Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.
Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder