Svar: Vil ikke spise - igen
Kære Kristine
Tak for dit brev :)
Det er dejligt at høre, at det går bedre med søvnen og at dagsplanen jeg sendte jer sidst har hjulpet :)
I skal naturligvis være opmærksomme på om jeres dreng kan være syg - det kan være forkølelse, kvalme, almen utilpashed - der er masser af virus i luften og han kan sagtens have lidt madlede på grund af dette, uden at I egentlig ved at det er årsagen. Det første tegn på at børn er ved at blive syge, kan sagtens være afvisning af maden.
Deruover så spiller alder og udvikling ind. Han er nu 10 måneder gammel og det er helt naturligt at børn i denne alder viser mere selvstændighed og egen vilje - blandt andet når de skal spise. Når han lukker munden sammen, drejer hovedet, skubber skeen væk - så er det ikke fordi han ikke kan lide maden, men er ofte udtryk for at han vil bestemme selv. Han er samtidig ved at blive så bevidst, at han godt ved at han, ved at knibe munden sammen kan få den fulde opmærksomhed fra jer. Det gør noget ved jer, når han afviser maden og denne reaktion er naturligt spændende at udforske og undersøge :)
Han protesterer sandsynligvis også over at få ble på. Han vil ikke ligge på puslebordet, græder frustreret og stritter imod - igen et tegn på den spirende selvstændighed. Han protestere over huen, hiver den af lige så hurtigt I kommer den på og når I forsøger med støvlerne, så er det også galt. Det er helt naturligt for hans alder og den store udvikling han går igennem.
Forskellen er dog at når han protestere over bleskiftning eller protesterer over tøj og sko, så kan I "tvinge ham". I er stærkere end han er og kan holde ham og gøre det mod hans vilje - men lige netop med hensyn til at spise - her kommer I til kort. I kan hoppe og danse, men I kan ikke 'tvinge' ham til at åbne munden og slet ikke til at synke maden. På det punkt, har han mulighed for at sætte sin egen vilje igennem og det er det han gør ...
Nogle forældre begynder at lave anden mad og sørge for specielle retter, andre lokker med belønning, med legetøj, forsøger at aflede, forsøger at presse skeen ind i munden osv. Begge forældre diskuterer hen over ...
... bordet, hen over barnet, hvad taktikken nu skal være osv. Det hele naturligvis af bekymring for at barnet ikke får nok at spise, kommer ud af trivsel osv. og det er ganske forståeligt, men det bedste I kan gøre er at forsøge at skabe madro.
Det vil være rigtig godt at holde fast i spisetiderne og sætte ham i den høje stol hver gang han skal spise - så han ved at det er spisetid og hvad der nu skal ske og så hans indre ur naturligt begynder at indstille sig på at føle sult og mæthed.
Det vil være rigtig godt at give ham mad i hånden som han kan spise selv, sidde og gumle på, opbløde med spyt osv. Og så følge efter med mad i mindre stykker og mad på en ske. Han kan ikke selv spise med ske endnu, men han kan godt spise med gaffel - så det kan I øve i stedet for skeen.
Det er også vigtigt ikke at give ham for meget af gangen - 2-3 små hapsere og ikke mere, det kan være små bidder af rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, det kan være godt kogte grøntsager, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle, fiskefilet, fiskedelle eller lignende (han må gerne få lidt remoulade på). Og når han har spist 1-2 hapsere, så får han to nye.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan nogle gange være en god idé at fjerne tallerkenen og give ham hapserne på en dækkeserviet i ensfarvet plast eller bruge en voksdug, som kan tørres af. Og i løbet af dagen kan I prøve at tømme opvasker, lægge tøj sammen eller lignende imens han tilbydes lidt mad, så I ikke sidder og kikker på ham, når han skal spise, men netop giver ham madro.
Om aftenen er det på samme måde vigtigt ikke at have en masse fokus på hvad, hvordan og hvormeget han spiser, men forsøge at gøre det til noget hyggeligt for jer alle. I spiser sammen og han får lidt af gangen - og må også gerne smage fra jeres tallerken. Nogle gange vil han måske netop hellere spise, hvis han får mad fra jeres tallerken - også selvom det er det samme :)
Mad med sovs, mad der smager af noget er ofte et hit - kartofler moset med sovs givet af jer på gaffel eller ske og han kan så selv spise frikadellen i stykker:)
Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Stamceller
Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.
Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.
D-vitamin
Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.
Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.
Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.