Svar: Sove rutine
Kære Karls mor
Tak for dit brev :)
De fleste forældre oplever en ænding i deres barns søvn, når man rammer 3-4 måneders alderen. Jeres dreng har lige nu en alder, hvor han ekstra opmærksom på verden, han følger mere bevidst med i hvad der sker omkring ham, han bruger sig selv mere fysisk og mentalt, drejer hovedet bevidst efter ting og lyd, skelner mere og mere tydelig mellem om han er hjemme eller ude, om han er i jeres favn eller hos en fremmede osv. Og det betyder at han lige nu ofte lader sig forstyrre, når han skal spise. Han får mælk, dier, slipper brystet, smiler til dig, tager fat og dier igen, slipper igen, kikkere efter fra der kommer ind i stuen ... og får ofte ikke helt den mængde, som han har behov for, fordi det er meget mere spændende at følge med i hvad der sker omkring ham.
Denne øgede uro og opmærksomhed om dagen kan godt gøre, at man kommer ind i en rutine, hvor barnet mere eller mindre slatspiser, slatsover, slatspiser, slatsover lidt hele dagen igennem og det er derfor rigtig vigtigt at I er opmærksomme på, at han får mælk nok og også lader mælk indgå som en fast del af hans putteritual. Hvis han er fyldt godt op med mælk i maven, så er der større sandsynlighed for at han sover et længere stræk. Hvis han kun får mælk, når han vågner eller f.eks. en time før han skal sove, så vil der naturligt ikke gå ret lang tid, før han bliver sulten igen og derfor vågner af sin søvn.
Det er rigtig godt at arbejde på en rytme, hvor han sover 3 lure dagligt og det kan være en rigtig god idé at forsøge at holde fast på et nogenlunde fast stå op tidspunkt og også puttetidspunkt hver dag. Og her er det rigtig godt at du ammer ham godt om morgenen, for at holde ham sovende, så dagens ikke starter alt for tidligt. Han sover nemlig tidligt hele dagen og det er tidligt at gå i seng til natten allerede kl 17 og for at få ændret på dette, er det vigtigt at I forsøger at "sove længe" om morgenen. Tidspunktet hvor hvornår I starter dagen har naturligt indflydelse på hvornår han sover sine lure resten af dagen.
Det vil være rigtig fint at I nogle dage prøver at kikke lidt på klokken og vurderer om han skal sove eller måske skal aktiveres lidt mere, så hans vågne perioder bliver mere aktive perioder, fordi han så også vil kunne sove lidt længere og bedre bagefter. Han er ikke længere et spædbarn, men er nu en aktiv lille baby og det er vigtigt at I hjælper ham med at bruge sig selv både motorisk og mentalt i løbet af dagen, så han på alle punkter føler sig træt og parat til at sove, når han så puttes. I kan evt. have glæde af at se filmafsnittet med Anton på 3 måneder - fra min dvd "Sådan sover dit barn". Afsnittet hedder "Det lille barns søvn" og kan downloades for 35 kr.
Der vil naturligt komme mere og mere rytme ind i dagen i takt med at han begynder at få skemad og også bliver ældre. På sigt vil det være rigtig fint, at han får skemad til nogenlunde faste tider og det vil her være ...
... rigtig godt at arbejde på en rytme, hvor han får skemad, når han vågner og mælk inden han skal sove. Det er derfor fint allerede nu at arbejde på en rytme, hvor han naturligt får mælk som en fast del af sit putteritual.
Jeres drengs nattesøvn er meget lang, og det betyder naturligt at hans dagssøvn bliver mindre og at han derfor sover meget korte lure - og I skal naturligvis vurdere, hvor meget han trives med den rytme han har og hvor meget I skal gå ind og ændre. De fleste børn vil i denne alder trives med 15 timers søvn i døgnet - ofte fordelt sådan at de sover 5 timer samlet om dagen (fordelt på 3 lure) og 10 timer om natten.
Men det behøver ikke være sådan - nogle børn trives med at sove mere om natten og mindre om dagen - og modsat - sove mere om dagen og mindre om natten. Generelt må man dog sige, at det vil være rigtig godt, hvis jeres dreng kan sove 1.5 time eller mere i træk om dagen - for når han gør det, så kommer han igennem flere af søvnens faser og får derfor en bedre kvalitet søvn.
Og det betyder hos jer at jeres drengs nattesøvn nok skal afkortes og man kan her godt overveje om han skal vækkes om aftenen, så han ikke starter natten kl 17, men her sover 1-2 timer og så kommer op, er vågen et par timer og derefter puttes i seng til natten... Før I gør dette, så synes jeg dog at I skal prøve om I ikke kan flytte lidt på dagsrytmen og se om det i sig selv vil gøre en forskel. Det er en meget lille ændring, men det vil være rigtig godt, hvis han vågner af sig selv og I ikke skal vække ham.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I første omgang vil det være godt at I starter dagen omkring kl 7, hvor han gerne må ammes, så han vågner og står op på en god og dejlig måde. Her kan han så være vågen et par timer, måske 2.5 time og derefter blive puttet til første lur omkring kl 9-9.30 - altså en lille smule senere end du gør lige nu. Hvis han kan sove en times tid her, så er det okay.
Det vil være en rigtig god idé at du ammer ham og derefter giver ham et bad. Det at få et bad inden middagsluren vil være med til at aktivere ham og køre ham træt både fysisk og mentalt og så kan han få mælk og blive puttet f.eks. kl 13 - igen lidt senere end du forsøger lige nu, og her skal han så hjælpes til at sove en længere lur. Du kan evt lægge dig med ham og give ham brystet undervejs, så han på den måde holdes sovende - han må meget gerne sove et par timer... Du kan også vælge at trille ham i barnevognen og holde ham sovende på den måde.
Kommer så op, er vågen et par timer og ammes og puttes så til 3 lur omkring kl 17, hvor han igen sover 1-2 timer og herefter skal du prøve at se om han viser tegn til at kunne vågne lidt op. Han må gerne være vågen sammen med jer om aftenen og så kan han blive puttet til natten med bryst igen ca kl 21-22 - alt efter hvor lang hans 3. lur har varet. Og så kan han blive ammet igen kl 01.30 og kl 04.30 som du beskriver at du også gør nu :)
Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
Forkælelse - forkælede børn
Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.
Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.
Små børn kan ikke...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......
Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.
Endnu engang tusind tak.