Svar: Sut, latex og allergi
Hej med dig
Tak for dit brev - jeg kan godt forstå du bliver bekymret, for det er naturligvis rigtig svært at finde ud af, hvad man skal tro, og det er rigtig svært at vælge, når man står foran hylden med sutter i supermarkedet ... man kan jo ikke se på sutterne, om der er noget i dem...
Miljøstyrelsen har i 2010 testet 28 forskellige flaske- og narresutter og alle på nær én overholdt grænseværdien for afgivelse af nitrosaminer.
Når sutter skal gøres stærke og smidige, så behandler man dem med kemikalier og varme og der er i den proces risiko for at gummiet bliver forurenet med stoffet 2-mercaptobenzothiazol (MBT). Miljøstyrelsen skriver at man de seneste mange år ikke har fundet MBT i sutter - men at man er opmærksomme på det, fordi dette stof er allergifremkaldende, miljøbelastende og mistænkes for at være kræftfremkaldende.
I 2009 ...
... undersøgte Miljøstyrelsen fem sutter. To, hvor niplerne var lavet af silikone, og tre, hvor niplerne var af naturgummi. Man fandt ikke MBT, men i en af sutterne af naturgummi fandt man stoffet 2,4-bis(1-phenylethyl)phenol. Dette stof mistænkes for at være allergifremkaldende, påvirke arveanlæggene og belaste miljøet. I samme sut fandt man ftalaten DINP, men ikke meget over bagatel-grænsen.
Det anbefales at man altid koger sutter (både narresutter og flaskesutter) godt i rent vand, før de tages i brug første gang. Dette fjerner evt. kemikalier fra produktionen og det fjerner også evt. bakterier.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Om der er specielle hensyn som skal tages i forhold til din dreng, synes jeg du skal drøfte med lægerne på Skejby sygehus.
Du kan læse mere om sutter og kemikalier osv. på forbrugerkemi.dk som er informationscenter for miljø og sundhed.
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:
16. november 2024 | Udstyr | 14 mdr.
Jakke og flyverdragt i autostol?
Kære Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål, som jeg håber, at du kan...
7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...
Viden om børn:
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.