Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til sove- og madrutiner


12. november 2013

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det lyder som om at I har haft nogle rigtig hårde måneder, med masser af gråd og meget lidt søvn.. så hårdt! Det lyder dog som om at det går bedre og jeg kan også se ud af dit brev, at du har besluttet dig for at trille din datter i barnevognen dagligt - og at det har hjulpet. Det er rigtig godt. Det tyder på at hun begynder at få fornemmelsen for at skulle sove længere lure, det lyder som om at hendes indre ur er ved at indstille sig lidt på dette - super! Så selvom det er hårdt, så lyder det faktisk som om at du er ved at arbejde dig ind på en rytme og nogle rutiner, som faktisk virker for jer og derfor synes jeg du skal holde fast i dette.

Du fortæller at hun får fuld MME. Jeg ved ikke hvad du giver hende, men du kan prøve Enfamil AR som købes på apoteket. Den er specielt til børn med refluks og virker ved at være tynd i flasken og blive tyk i maven. Den kan hun derfor måske bedre holde i sig og det vil nedsætte hendes gylpen og det at mælken kører op og ned i spiserøret, som højst sandsynligt sker og som derfor generer hende...

Du kan også prøve at kikke på NAN Sensitive 1, som er en ny modermælkserstatning til børn med koliksymptomer. Den er tilsat mælkesyrebakterien Lactobacillus Reuteri, som har en dokumenteret lindrende effekt på kolik og symptomer på kolik.

Da hun får flaske, så kan du prøve at give hende flasken der hvor du ønsker hun skal sove. Det vil sige at hun kan få flaske i sin barnevogn eller i sin tremmeseng. Det er her vigtigt at du eleverer hendes hovedgærde, så hun ikke ligger helt fladt. Det kan du gøre ved at komme en lille pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under madrassen i hovedenden, så hele madrassen løftes lidt op.

Når du giver hende flaske, hvor hun skal sove, så undgår du det skift der er fra din favn og ned i sengen og det skift protestere hun måske imod. Hvis hun falder i søvn i din favn og flyttes ned i seng, så vil hun naturligt, når hun efter 20-40 minutter vågner lidt op, have svært ved at komme videre i søvnen, fordi hun ligger et andet sted og det er utrygt for hende. Derfor kan det nogle gange hjælpe hende til at sove videre, hvis hun ligger der, hvor hun er faldet i søvn.

Det kan også hjælpe at du lægger dig med hende i din seng og giver hende flaske imens I ligger der, så hun får masser af nærhed og fysisk kontakt. Og når hun så vågner op, så er du der med det samme, beroliger, kærtegner osv. og luller hende på den måde ind i søvnen igen. Dette kan du også prøve om aftenen, for at se om det kan hjælpe hende til at falde bedre i søvn - og du må godt lade hende ligge i din seng. Naturligvis sikre at hun ikke kan trille ud af sengen og komme til skade. Og så kan du, når du selv går i seng, give hende en flaske igen og flytte hende i egen seng, hvor hun så kan sove videre :)

Du skal også være opmærksom på at ...


Annonce

... mange børn i denne alder naturligt vil have en vågenperiode om aftenen og det kan godt være at din datter ikke er parat til at sove allerde kl 20, hvis du putter hende der. Mange børn vil i denne alder sove en ekstra lur så sent på dagen, at deres puttetidspunkt for natten først er omkring kl 22. Det gælder f.eks. hvis hendes eftermiddagslur nogle gange først ligger som en aftenlur omkring kl 18-19... Det kan være godt at være opmærksom på dette, fordi I så naturligt undgår at kæmpe med at få hende til at sove om aftenen, hvis hun reelt ikke er parat. I stedet kan I så være i stuen, du kan sidde med hende, pludre med hende, give hende mælk - ofte spiser børn hyppigt om aftenen i denne alder og på den måde få fyldt hende lidt op og givet hende roen til så at skulle sove, når hun så endelig viser sig parat. Lige nu skal I måske arbejde på lidt familietid om aftenen :)

Du skriver at du arbejder på at hjælpe hende videre i søvnen både formiddag og til middag og det er rigtig fint. Du fortæller at hun om morgenen ofte kan hjælpes til at sove 2-3 timer og det samme til hendes middagslur og sidst på dagen tager hun så ofte 30-40 minutter.

Gennemsnitligt vil børn i denne alder sove 15 timer i døgnet, ofte fordelt sådan at de sover 5 timer samlet i løbet af dagen (fordelt på 3 lure) og 10 timer om natten, naturligt afbrudt af mælk. Og jeg tænker at jeres datter måske bliver lidt overtræt om aftenen, fordi hun faktisk sover to lange lure meget tidligt på dagen og hendes powernap derfor også ligger tidligt - og egentlig sover hun det hun skal, måske endda lidt mere om dagen, fordi du er så god til at hjælpe hende - men hun når at blive for træt sidst på dagen, fordi hendes lure ligger så tidligt ....


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er altid en opvejning af, hvad der fungerer og hvad der ikke gør - og hos jer lyder det lige nu som om at det faktisk fungerer okay og bedre end det har gjort længe og derfor vil jeg være påpasselig med at lave for meget om. Men hvis du vil prøve at ændre lidt rytme, så kunne du måske prøve at lade hende sove en lidt kortere morgenlur og også arbejde på at hun sover sine lure lidt senere dagen igennem. En lidt kortere morgenlur ville måske betyde at hun har brug for 4 lure i stedet for 3, men det kan også være okay, hvis det giver mere ro og overskud.

Men - som udgangspunkt skal du ikke ændre noget, der fungerer og lige nu lyder det okay det du fortæller og der er fremgang hos jer ... to skridt frem og et tilbage er stadig fremad ...:)

Dine soverutiner er altså lige nu hensigtsmæssige og det er rigtig fint at hun får mælk som en fast del af sit putteritual :) I løbet af de næste 1-2 måneder skal hun igang med lidt smagsprøver på en ske og her vil hendes rytme naturligt også ændre sig og hverdagen derfor ændre sig - og på den måde vil tiden også arbejde lidt for jer.

Jeg håber du kan bruge lidt af dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce