Svar: Min datter på 15 mdr. slår sig selv i hovedet
Heje med dig
Tak for dit brev og fine beskrivelse af din datter, hvad der sker og dine tanker omkring det hele :)
Det lyder for mig som om at jeres datter slår sig selv, fordi hun mangler ord i en svær situation. Når nogen driller hende, tager legetøjet fra hende, kommer for tæt på, når hun får et nej, forhindres i noget hun gerne vil, - når hun generelt oplever at ting kan være lidt svære, så reagerer hun fysisk med at slå. Det er helt naturligt, fordi hun ikke er ældre end hun er. Hun har ikke ord til at sige "stop", "lad være", "det bryder jeg mig ikke om", "det bliver jeg ked af", "det synes jeg ikke er i orden" osv. Og når hun mangler ord, så reagerer hun naturligt fysisk og altså med at slå især sig selv.
Og faktisk er jeres datter ret god i forhold til sin alder. Hun er kun 15 måneder gammel, men formår allerede nogle gange at stoppe op, sige "ae-ae" i stedet eller holde igen, trække sig og så slå sig selv i stedet for en anden. Det er ret flot, når hun ikke er ældre:)
Det er rigtigt at børn godt kan slå - enten sig selv eller andre - for at få opmærksomhed, men det lyder ikke til at være tilfældet hos jer. Og derfor synes jeg bestemt ikke at I skal ignorere det, i hvert fald ikke på en måde, hvor I trækker jer fra hende og ikke lytter til, hvad det egentlig er hun prøver at fortælle.
I skal modsat heller ikke give det ekstra meget opmærksomhed, for hvis I farer hen til hende, reagerer voldsomt, hver gang hun gør det - så bliver det ...
... naturligt ekstra spændende at udforske den reaktion hun får fra jer og det kan gøre, at hun så bliver ved med at slå og at det således forstærkes.
Derfor er det I skal gøre at aflede hende. Når I ved, at der kan opstå situationer, hvor hun kan reagere med at slå sig selv, så er det vigtigt at I forsøger at forebygge at det sker - og når det sker, så skal I dreje hendes tanker hen på noget andet. Det vil sige få hendes opmærksomhed, få skabt en ny situation, som hiver hende ud af det "at slå", så hun ikke når at forløbe sig eller kommer til at yde skade på sig selv.
Hvis hun en dag bryder så meget sammen, at hun direkte yder skade på sig selv - slår sig selv rigtig hårdt, banker hovedet i gulvet, ind i væggen eller lignende, så skal I forhindre dette og her må I tage hende op og holde hende og med jeres fysiske ro, nærhed og varme få hende til at mærke roen - men det er noget andet end I oplever lige nu - for lige nu skal hun afledes og hjælpes med at få tankerne væk fra det at slå, så det generelt bliver mindre og mindre at det sker :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og ja - det lyder som om at hun savner sin far rigtig meget lige nu og det har hun naturligvis heller ikke ord til at beskrive - men det er hos jer nok en blandning af alder og udvikling som især spiller ind :)
Håber I kan bruge dette lidt videre og læs også meget gerne min bog "Helens bog om dit barns udvikling". Den giver et meget godt indblik i, hvorfor børn gør som de gør og hvordan vi så skal møde dem :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Ruskevold
Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.
Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.
Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.