Annonce

Annonce

Svar: Hvornår læser man godnathistorier?


9. november 2013

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Puttemor

Tak for dit brev :)

Det lyder simpelthen så fint, det du fortæller - det er et rigtig dejligt putteritual I har, din dreng falder trygt og roligt i søvn, han slapper helt af, du synger og er der, og du fornemmer, at han har det fint med at overgive sig til søvnen selv. Det er super alt sammen, og det er helt perfekt, hvis putningen ikke tager mere end 5-10 minutter - jeg ved at mange, som læser med, ville ønske de havde jeres rutiner :)

Jeg ser derfor heller ikke grund til at du lige nu ændrer på tingene. Som udgangspunkt skal man ikke ændre på noget, som fungerer godt. Og behovet for godnathistorie vil sansynligvis komme mere naturligt hen af vejen.

De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at tage en sovebamse bevidst til sig - det kan også være en sutteklud, en slaskedukke eller lignende. Denne fungerer som en substitut for mor eller far og det er vigtigt at den følger ham, som en fast del af putningen, ligesom den kan være med i bilen, i barnevognen, bruges når han er ked af det osv. Det vil være rigtig godt at have den som et ritual og som tryghed, når han skal sove ude - f.eks. i dagpleje eller i vuggestue. Og det lyder som om at jeres dreng faktisk er begyndt at bruge sine bamser lidt :)

Og så er det ofte også en god idé i denne alder at introducere en godnathistorie. I 12-18 måneders alderen skal flasken med mælk stille og roligt trappes ud og helt forsvinde. I en overgang kan han få lidt mælk af kop i stedet og du kan f.eks. stadig sidde med ham på skødet, hvor du så læser lidt historie - herefter bliver han så lagt i sin seng, du læser måske lidt videre eller synger godnatsang, som du plejer, så ritualet minder om det han har lige nu og så siger du godnat :)

Bøger, der er gode til godnatlæsning er små bøger, som ...


Annonce

... ikke indeholder alt for meget tekst. Det skal være små sætninger, som er lette at forstå og hvor der samtidig er et billede der viser det du læser op.

Da mine piger var små, var de f.eks. glade for en bog der hed Bamse. Den handlede om en brun bamse og der stod f.eks. "Her er Bamse, han er brun" - og så var der et billede af den brune bamse. "Bamse har et par blå bukser med seler" - og så var der et billede af bamse med blå bukser". "Bamse har en lille seng han sover i" - og så var der et billede af sengen. "Her ligger bamse og sover i sin seng" - og så var der billede af bamse i sengen osv., - en tekst og et billede på hver side.

Altså helt små korte sætninger, hvor du læser op, viser ham billeder, læser igen, viser billeder og på den måde inddrager ham lidt i det du læser. Og nogle gange skal du også bare sidde og læse, hvor han så lytter til din stemme, til ordene og lydende - ligesom når du synger godnatsang.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan også være bøger med billeder fra hverdagen og ting han kender, hvor du digter en lille historie der handler om ham "der var engang en dreng, der hed ... Han boede sammen med sin mor og sin far. Drengen havde en sut" - og så viser du ham billedet af sutten i bogen - "han havde også en bamse..." og så viser du ham billedet af bamsen osv.

I takt med at han bliver ældre, får mere sprog osv. vil godnathistorier naturligvis blive mere komplicerede og indeholde flere lange sætninger og en dybere historie:)

Så godnathistorie kan ofte introduceres i takt med at flasken trappes ud og et nyt ritual bliver aktuelt - og stadig med det ritual du allerede har med godnatsang osv. Det lyder som sagt rigtig fint det du fortæller og du skal ikke ændre noget, bare for at ændre :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce