Annonce

Annonce

Svar: Fast rytme


9. november 2013

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære L

Tak for dit brev:)

De fleste børn har glæde af at have en nogenlunde fast rytme, og jo ældre barnet bliver, jo mere naturligt bliver det at skabe en fast rytme i løbet af dagen.

Man kan sige at for det lille spædbarn, så skal man naturligt være meget fleksibel. De betyder at barnet skal have mælk, når det beder om det, skal sove, når det viser træthed og behov for søvn og barnet spiser og sover naturligt i løbet af dagen og i løbet af natten. Det lille spædbarn skal dog hjælpes med at finde ud af, at det er om dagen man er aktiv og om natten man sover - og derfor er det en god idé at man ikke tænder lys og er meget aktiv om natten, men lægger til brystet uden for stor aktivitet, ligesom bleen ikke behøver blive skiftet om natten, hvis der kun er tale om en tisseble.

Når barnet bliver 3-4 måneder gammelt, så vil det ofte være en god idé at arbejde på en rytme, hvor barnet sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Denne rytme hjælper barnet til at få de afbræk i løbet af dagen, som barnet har behov for og få fordelt nattesøvn og dagssøvn på en måde, som barnet ofte trives rigtig godt med. De fleste børn sover i denne alder ofte ca 15 timer i døgnet f.eks. fordelt sådan at barnet sover 5 timer samlet om dagen og ca 10 timer om natten.

I takt med at barnet bliver ældre og begynder med skemad, så vil der naturligt komme mere fast rytme. Det er hensigtmæssigt at barnet får mad til nogenlunde faste tider - det hjælper barnet med at fornemme mæthed og sult og når maden serveres til nogenlunde samme tid hver dag, så sikrer du også at dit barn når at få alle de måltider (skemad og mælk) som barnet har behov for - og så barnet ikke begynder at søge sit behov ekstra dækket i løbet af natten. Børn har brug for mange små måltider dagen igennem for at få deres behov dækket, og det er en forudsætning for søvnen om natten at mæthed er skabt hele dagen igennem.

Og det betyder at børn i din drengs alder naturligt vil begynde at have mere og mere behov for en fast rytme - det vil sige faste spisetider og faste tidspunkter at være aktiv på, ligesom han har glæde af nogenlunde faste puttetider. Det er med til at stabilisere ...


Annonce

... hans indre ur og hjælpe ham til at spise, når maden serveres og sove, når han bliver puttet :)

Jeg plejer at anbefale at man forsøger ikke at flekse mere end en halv time af gangen - netop for at sikre at rytmen nogenlunde holdes... men naturligvis skal man ikke være rigid og børn kan ikke puttes i kasser, så du skal gøre det, som du umiddelbart fornemmer jeres dreng trives bedst med. Og hvis han vågner og virker sulten, så skal du naturligvis give ham mad og ikke vente 1/2 time eller mere, fordi klokken ikke er det den skal være - håber du forstår, hvad jeg mener :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg har i mit tidligere svar til dig anbefalet at du så småt begynder med lidt morgengrød. I har en fysisk stor dreng, der naturligt har brug for lidt ekstra mad og mælk og han må godt få 1/2 dl. skemad tre gange dagligt. Det betyder, at det vil være rigtig godt, at dagen starter til samme tid hver morgen. Det kan være en god idé at du giver ham morgengrød kl senest 7.30-8 hver dag - hvis dagen starter på denne måde, så vil du naturligt også kunne regne mere med faste frokosttider, ligesom tidspunkterne for hans lure ofte lettere vil passe sig ind. Hvis han har tendens til at variere sit stå op tidspunkt meget, så han nogle dage måske står op kl 7 og andre dage kan sove til kl 9, så er det for stort et spring og det kan være årsagen til at resten af dagens rytme driller jer - og hvis det er tilfældet, så må du godt se om du ved at trække gardinerne fra, så der kommer lys ind i rummet (det appellerer til vågenhed), med kærtegn, beroligende ord osv kan få ham til at vågne til nogenlunde samme tid hver dag :)

Og igen - tiden arbejder også for jer, så han får naturligt mere og mere rytme hen af vejen. I takt med at han bliver 6-7 måneder, så skal han også have flere mellemmåltider og sove længere lure og det er generelt en god idé at hjælpe ham til mere og mere rytme - en rytme, som naturligt passer ind i den hverdag og de spisetider osv. som I voksne også har. Han skal jo stille og roligt til at sidde med ved bordet, spise sammen med jer og spise samme mad som jer osv. Så jeres tider og rytme bliver på den måde passet ind, så det passer sammen :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex

Parforhold

Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.

Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce