Svar: Lillebror sover ikke om dagen
Kære mor til 3.
Tak for dit brev :) Og stort tillykke med jeres lillebror - han lyder til at være en meget vågen og opmærksom dreng :)
Når små børn ikke sover, så er der flere ting man skal overveje og jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med jer. For det er rigtig vigtigt at jeres dreng ikke er vågen i mere end 2-3 timer af gangen. Han har brug for at få de afbræk i løbet af dagen, som søvnen giver ham - det er ekstra vigtigt, når han er så opmærksom og suger så mange ting til sig, søger så stor stimuli, fordi det er når han sover at han får det hele bearbejdet og tingene får mulighed for at blive sorteret og lagret. Samtidig er søvnen om dagen vigtig for hans immunforsvar, hans evne til at vokse og tage på som han skal osv.
Det er derfor rigtig godt at du forsøger at putte ham flere gange dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen og at du netop nogle gage prøver at trille ham i barnevognen, prøver at putte ham i vognen indendøre, putter ham i jeres flettede vugge, - eller lægger dig med ham. Du må gøre det, som virker til at kunne få ham til at overgive sig bedst til søvnen og hvis det f.eks. lige nu betyder at du skal lægge dig og amme ham i søvn, så gør du det.
Så skal du naturligvis overveje om han kan have ondt, når han ikke sover. Kan han have problemer med sin nakke og sine skuldre og derfor have svært ved at sove, fordi det måske gør særligt ondt, når han ligger ned?
Derudover skal du overveje om han har brug for mere mælk. Når børn er vågne i mange timer, kikker og kikker og kikker ... så er det faktisk nogle gange fordi de er sultne og har brug for mere mælk. Du fortæller at du ammer og planen du sender ser også umiddelbart fin ud - han bliver ammet/tilbudt brystet flere gange i døgnet og når man ser på planen er der ikke umiddelbart noget at komme efter - dog må du som sagt godt amme ham i søvn og forsøge at der ikke går ...
... tid mellem amning og putning, men at det ene afløser det andet.
Og det lyder som om at du umiddelbart har fint med mælk - hvordan oplever du at han tager på? Hvordan oplever du hans sutteteknik - kan du fornemme at han arbejder godt og længe ved brystet, synker han højlydt, kan du se mælk i mundvigene, når han dier? Det giver alt sammen en indikation af at han får den mængde mælk, som han har behov for.
Du kan godt prøve i løbet af dagen at amme ham, skifter ham og så amme ham igen, hvorefter du putter ham - på den måde sikrer du at han får ekstra mælk i maven og samtidig med at du skifter ham må du meget gerne svøbe ham - så han får mælk imens han er svøbt og derefter puttes til lur. Han må som sagt gerne falde i søvn med brystet og hos dig - netop for på den måde at få ham til at overgive sig og sikre at han bare ikke kan stå imod søvnen:)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan altså være en god idé at du forsøger at amme ham af to omgange, når du lægger ham til i løbet af dagen, i stedet for at amme ham hver anden time hele natten - og netop for at få ham til at sove mere i dagtimerne. Og det vil naturligvis være rigtig dejligt for dig også at få lidt sammenhængende nattesøvn :) Du kan prøve at amme ham fra et bryst, skifte ham, svøbe ham og så lægge ham til modsatte bryst - hvis han på den måde "tømmer" et bryst og tilbydes det andet bryst, hvor han så selv kan regulere hvor stor en mængde mælk han vil have, så får han naturligt en del mælk i maven.
Og så kan du faktisk også overveje om du skal give ham lidt modermælkserstatning for at se om det kan gøre en forskel - der sker ikke noget ved at prøve. Modermælkserstatning kan ligge lidt tungere i maven og kan nogle gange gøre at barnet så kan sove et lidt længere søvnstræk - ligesom den store mæthed, fornemmelsen for at have "brug for at slå mave" indfinder sig og dermed også trætheden.
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire