Svar: Natteroderi og nedtrapning af flaske
Kære trætte forældre
Tak for jeres brev og velkommen til - og tillykke med 1 års dagen, som jo nærmer sig - stor dag! :)
Det anbefales at børn trapper helt ud af deres flasker før de fylder 18 måneder og det betyder at I stadig har tid at løbe på. Det er derfor rigtig fint, at I nu er begyndt at skrue mængden af mælk i den sene flaske ned, så hun der får ca 90 ml - I må gerne bibeholde denne mængde lidt endnu, så hun stille og roligt vænner sig til ikke at behøve en fuld flaske, det kan sagtens tage flere uger, før hun er parat til at undvære den helt. Og flasken inden sengetid må I gerne lade være som den er.
Der sker således ikke noget ved at I de næste par måneder bibeholder to flasker i døgnet, så udtrapningen sker stille og roligt. Det er naturligvis vigtigt at hun i løbet af dagen tilbydes både mad og drikke nok, så I sikrer jer at hun ikke har et reelt behov for at få flaske om natten :) Jeres dagsplan ser her rigtig fin ud og det er rigtig godt og vigtigt at bibeholde godnatgrøden, da den naturligt vil hjælpe hende til bedre at kunne undvære mælk om natten.
Hun kan dog sagtens stadig vågne op og have behov for jeres hjælp til at blive lagt ned igen, lige komme om på den anden side, få dynen på sig, som hun har sparket af osv. Hun kan naturligvis også have brug for en lille tår vand om natten, men det kan være en god idé ikke at vænne hende til at drikke vand om natten, men så vidt muligt forsøge at hjælpe hende videre i søvnen med stillingsskift, kærtegn osv.
Det vil være en rigtig god idé at introducere en puttebamse, slaskedukke, putteklud eller lignende. Netop i 12-18 måneders alderen begynder børn at tage en sådan substitut til sig og det er en rigtig god idé at introducerer dette nu. Fordelen ved en puttebamse eller lignende er at det er hende selv der styrer behovet, hun kan nulre sin næse, kramme den, putte med den osv. når hun har lyst og hun kan gøre det uanset om I er der eller ej. Hun kan således bruge den, når hun er ked af det, træt, skal passes af andre osv. Den er hendes og den følger hende hele tiden, er en fast del af hendes putteritual og bruges også, når hun er ked af det - og på sigt vil den kunne hjælpe ...
... hende om natten, hvis hun vågner, kan hun putte sig med den og komme videre i søvnen.
Med hensyn til hendes vågenperiode kl 05, så er det rigtig godt, hvis I kan holde fast i at det er for tidligt at stå op. Det er således rigtig godt, at du forsøger at få hende videre i søvnen, enten ved at sidde hos hende som nu eller ved at putte dig sammen med hende ... Hvis det ikke fungerer at hun kommer ind og sover hos jer, så kan du lægge sig med hende på en madras på gulvet i hendes værelse og på den måde forsøge at hjælpe hende videre i søvnen. Det er helt rigtigt det du allerede gør med ingen snak og ingen lys osv. Så hun holdes fast i at det er sovetid og for tidligt at stå op - og heldigvis hjælper det lige nu, at solen ikke står op allerede kl 05, så det er naturligt stadig mørkt om morgenen :)
Det er rigtig vigtigt og rigtig godt, at I holder fast i en nogenlunde fast dagsplan - det vil sige faste tider for søvn og mad. Det er med til at påvirke hendes indre ur og dermed også hendes behov for søvn, ligesom det sikrer at hun netop for mad og væske nok hele dagen igennem.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal være opmærksom på at hun ikke sover for sen eftermiddagslur. Hvis hendes lur kommer til at ligge efter kl 16, så er der en risiko for at den "æder" af nattesøvnen og det kan faktisk være forklaringen på at hun så begynder at vågen allerede kl 05. Når børn sover sent, så kan det påvirke både på den måde at hun kan blive ekstra svær at få i seng, at hun får en vågenperiode midt nat eller at hun begynder at vågne meget tidligt om morgenen ... Og derfor er det rigtig godt, hvis I kan sikre at hendes eftermiddagslur ikke kommer til at ligge alt for sent - alternativt kan I være nødt til at vække hende fra luren.
Der sker naturligt ændringer med hendes søvn og dagsrytme de næste måneder og i takt med at hun begynder at sove kortere formiddagslur og nogle dage måske begynder at kunne undvære formiddagsluren og i stedet sover en længere lur midt på dagen, ja så vil hendes nattesøvn ofte også ændre sig. På den måde vil tiden også arbejde for jer, hvis det kan give lidt ro med på vejen at vide det ...:)
Jeg håber I kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Sko
Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.
Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...
Barnløshed
De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.
Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.
Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.