Svar: Småtspisende morgen og formiddag
Kære Mor
Tak for dit brev :)
Jeg kan godt forstå at du vælger at give en flaske, når din datter ikke spiser så meget og noget skal hun jo også have - men det kan skabe en rigtig dårlig cirkel, for jo mere mælk hun drikker, jo mindre af den rigtige mad vil der være plads til. Hun skal selvfølgelig have sit behov for mælk/væske dækket, men hun skal ikke have mere end f.eks. 3 flasker dagligt, svarende til max 500 ml mme - for så spiser hun sandsynligvis ikke nok af den rigtige mad, som hun jo skal have nu med den alder hun har.
Hvis hun ikke er til grød om morgenen lige nu, så må I prøve med lidt andet. Hun må gerne få lidt frugt i hånden, som hun kan sidde og sutte lidt på, hun kan få lidt bær eller lignende. Hun må gerne få en lille portion tykmælk eller lignende - I kan komme lidt revne æbler på, lidt frugtmos eller måske lidt rugbrødsdrys. Hvad spiser I andre til morgenmad? Hun må også gerne få lidt havregryn sammen med lidt yoghurt, ligesom hun også kan få lidt æg og pølse/skinke, kartofler eller lignende, hvis I f.eks i weekenden kan prøve at lave det.
Til formiddag kan hun få små bidder af 1/2 bolle med smør. Prøv med forskellige varianter - hjemmebagte og købeboller. Hun kan også få lidt frugtmos eller marmelade på bollen, hun kan få lidt ost i stænger, som hun selv kan gnave. Og hun må også gerne få lidt frisk frugt. Vand af kop. Netop frugt, yoghurt og lignende er let tilgængeligt og noget mange børn godt kan lide:)
Det at hun lige nu lukker munden for ...
... skeen behøver ikke betyde at hun ikke er sulten eller at hun ikke kan lide maden, nogle gange er det et udtryk for at hun ikke vil mades, men gene vil spise selv - ligesom hun naturligt også kan være kørt lidt træt i grød. Og derfor er det en god idé at I prøver at variere hendes tilbud lidt, så hun får lidt andre ting om morgenen og meget gerne lidt af de ting, som I også selv spiser.
Hvis I begynder at få hende til at spise lidt morgen og formiddag, så vil hun naturligt stille og roligt selv begynde at føle behov for lidt mad på disse tidspunkter og dermed føle lidt sult og således spise mere. Det er derfor en god idé at holde fast i at hun tilbydes mad til faste tidspunkter morgen og formiddag og i en periode variere så tilbuddet er nyt og spændende - og så kan grød evt. komme på banen igen senere, når hun måske begynder at føle sig lidt sulten igen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og ja, der er naturligvis nogen som ikke har den største appetit først på dagen og det er okay - men det er vigtigt at I forsøger at få hende til at spise lidt - lidt er bedre end ingenting - for det er med til at stabilisere hendes blodsukker og sikrer god energi til resten af dagen :)
I skal naturligvis også medtænke om hun får flaske sen aften eller i løbet af natten. Hvis hun drikker flaske i løbet af natten, så kan den naturligt påvirke hendes lyst til morgenmad. Det kan derfor være en god idé netop at give flaske sen aften og ikke i løbet af natten...
Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, forsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Slik
Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.
Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.
Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.
Ifølge...
Hofteklik
Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.
Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.