Annonce

Annonce

Svar: Rodet nattesøvn


23. oktober 2013

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Nadia

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Jeg vil naturligvis gerne give dig lidt tanker med tilbage - jeg ved at vi tidligere har drøfte søvn, ændring af putteritualer, vaner osv. og håber du kan bruge mit supplement her lidt videre :)

Det er for det første rigtig vigtigt at I får kortet putteritualet ned, så det ikke er noget der trækker ud i timer. Det er vigtigt at jeres datter lærer at sove i løbet af ca 15 minutter og at hun, når hun puttes, føler sig træt og parat til at sove.

For at nå frem til dette, så er det en rigtig god idé at I står op til samme tid hver dag uanset om det er hverdag eller weekend. Når dagen starter til samme tid hver dag, så er der stor sandsynlighed for at hendes middagslur også kommer til at ligge til samme tid og dermed også putteritualet om aftenen.

Hun har naturligt en alder lige nu, hvor hun er bevidst om, at når hun ligger i sin seng så sidder I i stuen og hygger og hun vil naturligt gerne være en del af dette. Det er derfor vigtigt at hun forbinde det at komme i seng med noget trygt, dejligt og rart og altså en hyggestund, som hun kan se frem til - samtidig med at I skal vise hende at det er sovetid og at I ikke kan bruge 1-2 timer på at putte. Når hun sover, så har I noget kedeligt og praktisk at lave og her er stryge-tøj-metoden netop rigtig god.

Det vil for det første få hende væk fra at skulle holde i hånden hele tiden, samtidig med at I ikke går fra hende og hun bliver helt ulykkelig og ked af det - og så skal du måske indføre dette metode senere end du gør lige nu, for at være sikker på at hun rent faktisk er træt nok og parat til at sove.

Det kan også godt tænkes at jeres datter er en lille ugle, som har sin bedste tid om aftenen og derfor har rigtig svært ved at skulle sove. Hun vil hellere lege, om aftenen er hun årvågen og føler sig fuld af energi (modsat lærkerne, hvis bedste tid er om morgenen). Hvis hun har rigtig meget energi om aftenen, så er det naturligt frustrerende når I kræver at hun skal sove. Hun kender jo ikke klokken og forstår ikke, hvorfor I synes det er sovetid - hun vil bare hellere lege.

Hvis man har en lille ugle, så kan det være en god idé at putte hende så sent, at I ved at hun vil falde i søvn. Og det betyder at hvis hun ofte først kan sove kl 22, så skal I ikke putte hende før kl 22. I skal her stadig holde fast i samme stå op tid om morgenen, ligesom hendes middagslur ikke skal være længere end den normalt er og hun om dagen puttes til samme tid. Det betyder naturligt at hun i en kortere periode vil komme lidt i underskud med søvn i forhold til hendes udregnede behov og det er okay - det kommer hun jo alligevel, når I kæmper for at få hende til at sove og hun ikke føler sig parat. Men det I skal gøre nu, er at lære hende at sove inden for ca 15 minutter.

Det betyder at I f.eks. skal putte hende kl 22 og her med det ritual, I gerne vil bruge fremover. Puttes med bamse, sut, læse bog, synge sang eller lignende og altså så sent, at I ved at hun med sikkerhed vil falde i søvn inden for et kvarter. Dette holder I så fast i et par aftener i træk, så hun stille og roligt lærer, at det er sådan det foregår, når man skal sove og så begynder I at rykke puttetidspunktet frem. Så hun ikke puttes kl 22, men i stedet kl 21.45, så kl 21.30, 21.15, ...


Annonce

... 21.00 osv. indtil I rammer det puttetidspunkt som er passende for hende.

Ved at gøre dette, så lærer I hende altså at skulle sove inden for rimelig tid og hvad det reelt betyder at blive puttet i seng. Det er trygt og rart for hende. Det hun lærer lige nu, er at når hun puttes, så skal hun rejse sig igen og igen, kalde, mor går ud, kommer tilbage, putter, hun rejser sig, græder, mor kommer tilbage osv. og hun bliver mere og mere ulykkelig hver gang - det føles ikke rart at sove og hun har naturligt ikke lyst til at lægge sig ned og falde i søvn.

Når man vælger at gå fra hende og hun bliver så ulykkelig, at hun slår hovedet ind i tremmerne og du kan se at hun har ondt - både fysisk og mentalt, så synes jeg ikke man skal blive ved med at gå. Det er vigtigt at give hende den nærhed, som hun har behov for. Når man vælger at gå, så er det netop for at vise hende, at det ikke er legetid, men sovetid, men som du selv skriver, så forstår hun jo med det samme du rejser dig, at du vil have at hun skal lægge sig ned og sove - og så skal du naturligvis ikke blive ved med at gå. du kan altså putte hende, sige godnat og hvis hun leger, hopper rundt osv. så kan du gøre tegn til at ville gå - hun forstår det og lægger sig og du sætter dig så hos hende og læser en bog.

Og når du læser, så må du gerne stille lidt små krav som "læg dig ned skat", fordi du ikke læser før hun ligger ned. Og det er her en rigtig god idé at du lader hende selv lægge sig, fordi hun så forstår, at det er det, du forventer af hende nu. Og du må også gerne bede hende slippe din hånd, når du f.eks. skal bladre og skifte side i bogen - du kan ikke læse videre, uden at hun slipper hånden. Det kan være en måde at få hende til at slippe dig og lære at sove, uden at hun behøver holde fast i dig hele tiden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg tænker som du, at måden hun lige nu falder i søvn på naturligt spiller ind på hendes opvågning først på natten og at et derfor er vigtigt at I forsøger at få hende til at sove på en tryg og god måde. At det I skal arbejde på nu, er at putteritualet ikke trækker ud og ikke er forbundet med gråd og ulykkelighed - men at det foregår stille og roligt og hun kan sove i løbet af ca 15 minutter. Evt. ved at I i en periode holder en fast plan med fast stå op tid, fast tid til middagslur og så putter hende så sent om aftenen, at hun kan sove og dermed få en ny god erfaring med sig, nogle nye rutiner, som I så kan indføre fast ved at flytte hende puttetidspunkt med små skridt.

Det vil sandsynligvis ændre på hendes behov for at komme ind til jer om natten. Hvis I helst ikke vil have hende i soveværelset om natten, så kan I også vælge at tage en madras ind på gulvet i hendes værelse, så I kan berolige hende om natten, når og hvis hun vågner, men holde fast i at I bliver i rummet.

Og hvis I egentlig synes det er okay at I sover i sammen rum, så kan I jo også vælge at sige at så er det sådan. Det betyder at I kan putte hende på en madras i soveværelset og lade hende falde i søvn der - og så vil hun måske sove godt hele natten, fordi hun sover i samme rum som jer. Hun behøver jo ikke sove i jeres seng og I behøver jo ikke gå i seng samtidig med hende, men kan godt putte hende der, hvis det giver mere ro i hele familien.

Jeg håber du kan bruge lidt af dette videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex

Barselshvile

Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.

Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce