Svar: Ked af det, og hysterisk når hun skal sove
Kære Sascha
Tak for dit brev og velkommen til - og tillykke med den lille pige:)
Der er sandsynligvis flere ting som spiller ind hos jer og da det er første gang du skriver til mig, så vil jeg dele lidt tanker med dig og så må du selv vælge til og fra, hvad du synes du kan bruge :)
Du fortæller at jeres datter har haft rigtig svært ved at sove om dagen den sidste 1.5 måned. Det er helt normalt. Netop i 3-4 måneders alderen ændrer børn ofte søvnvaner og det handler blandt andet om, at deres søvn netop i denne alder begynder at indeholde flere stadier. Når vi voksne sover, er vores søvn inddelt i forskellige stadier, hvor vi sover let og sover dybt. Søvnen er sammensat af REM-søvn og non-REM-søvn. Vores non-REM søvn er inddelt i fire stadier. Stadie 1, hvor vi lægger os til at sove og slumrer ind. Stadie 2, hvor vi sover godt, men er stadig lette at vække. Stadie 3 og 4, som er dybere søvnstadier, det man også kalder for "delta-søvn" eller "slow-wave".
Hos små børn er søvnen anderledes sammensat. De spæde barn har ikke inddelinger i søvnen på samme måde som vi har men skifter meget hurtigt mellem REM-søvn og non-REM søvnen. Man kalder også dette for "aktiv-søvn" og "stille søvn".
Men netop i 3-4 måneders alderen begynder barnets non-REM søvn at være inddelt i flere stadier, hvor barnet sover lettere og sover dybere. Og det betyder at børn i denne alder pludselig kan få svært ved at komme videre i søvnen - når de skifter søvnstadie, så har de tendens til at vågne op og de kommer derfor nogle gange ind i en rytme, hvor de ikke rigtig sover så lange lure, men begynder at "slatsove" hele dagen igennem.
Derudover så vil jeres datter i denne alder naturligt også blive mere bevidst og meget mere opmærksom på verden og hvad der sker omkring hende. Det er tydeligt at hun skelner mellem om hun er hjemme eller ude, om hun er i favn hos mor eller en fremmed. Nogle børn vægrer sig tydeligt overfor bedsteforældre og lignende personer, som de ellers har været trygge ved - pludselig græder hun, når bedstemor vil tage hende. Hun vil også drømme rigtig meget i denne alder og vil naturligt have svært ved både at sove roligt - men vil også have svært ved at overgive sig til søvnen, fordi der sker så meget omkring hende, som hun også gerne vil følge med i.
Og samtidig sker der ofte det, at børn i denne alder får tendens til at "slatspise" lidt hele dagen. Når hun spiser, så slipper hun, kikker på dig, pludrer, spiser lidt igen, slipper igen (det sker uanset om hun får flaske eller bryst) og kommer far ind i rummet, så kikker hun efter ham og glemmer at hun var igang med at spise. Samtidig er børn i denne alder ofte også så store, at de har behov for at få deres mælkeindtag sat op og derfor vil de naturligt også ofte spise hyppigere. ...
...
Det betyder alt sammen at I ikke længere kan forvente at jeres datter kan sove om natten uden at få mælk - ligesom det vil være helt naturligt at hun fast skal have en flaske hver gang hun skal sove. De fleste børn vil i denne alder have brug for 6-8 amninger eller flasker i døgnet.
Det er naturligvis rigtig dejligt, at jeres datter har kunne sove godt om natten indtil videre og det er godt at I har sat pris på det og nydt det. Men det er vigtigt at I nu er realistiske omkring, hvad I kan forvente - og nu hvor hun bliver 5 måneder og skal igang med lidt skemad, så vil det være helt naturligt at hun også har brug for at få sit behov for mælk dækket om natten.
Det vil være en rigtig god idé at I nu eller i løbet af de næste uger starter med lidt skemad om dagen og når dettte fungerer, så begynder I at tilbyde lidt skemad om aftenen. Det vil være rigtig fint at tilbyde lidt skemad til frokost, når hun vågner af sin formiddagslur og så tilbyde flaske inden hun puttes til middagslur. Det skal ikke være store mængder, bare smagsprøver til at starte med og sammen med skemaden skal hun have vand af kop.
Det vil også være en rigtig god idé at I nu arbejder på en rytme, hvor hun sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en powernap sidst på eftermiddagen. Og det vil være rigtig godt at hun får flaske fast som en del af sit putteritual.
Da hun lyder til at have rigtig svært ved det skift der er fra favn og ned, hvor hun skal sove, så må I gerne give hende flasken i barnevognen eller i tremmesengen og lade hende falde i søvn der hvor hun ligger. Det kan være en god idé at I skifter hende, putter hende i dyne, voksipose eller hvad hun nu har og så giver hende flaske at falde i søvn på - sammen med den godnatsang som I allerede har indført og som hun kender og er tryg ved.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre
Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 11.30: Tilbydes smagsprøver af lidt grød, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca kl 13 - tidspunktet afhænger dog af hvor lang en formiddagslur hun har taget
Eftermiddag 16-17: Flaske
Sover dagens 3. lur som ofte er en powernap
(Aften 18 - her introduceres hen af vejen lidt skemad, men først når skemaden til frokost fungerer godt)
Flaske og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Flaske som gives mere eller mindre i søvne - det der også kaldes et drømme måltid
Midt nat 03: Evt. flaske. De fleste børn er 6 måneder før de kan undvære denne.
Jeg håber, at mine tanker og plan for dagen hjælper lidt videre på vej. Og derudover vil jeg også anbefale jer meget at læse mine bøger "Helens bog om børn og søvn" og "Helens bog om børn og mad" :)
Fortsat held og lykke med hende!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Bleudslæt
Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.
Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.