Annonce

Annonce

Svar: Plads til flasken


23. oktober 2013

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lene

Tak for dit brev :)

Det er rigtigt, som du skriver, at det er vigtigt at holde mængden af skemad på et niveau, som stadig levner plads til mælken. Mælk skal stadig være størstedelen af din drengs indtag og det handler ikke kun om at give ham mælk og de næringsstoffer mælken giver, men også om at sikre ham væske nok.

Det er en rigtig god idé at give ham skemad, når han vågner af en lur og sammen med dette tilbyde ham vand af kop, som også sikrer ham væske og så han stille og roligt lærer også at drikke af en kop. Og så tilbyde mælk af flaske, som en del af hans putteritual. På den måde kan der ofte gå måske 1.5 time mellem at han tilbydes skemad og flaske og det giver bedre plads i maven til begge dele. Derudover er det, som du også selv nævner, bedre at give ham ½ dl. skemad af gangen og så tilbyde flaske, end at give ham 1-1.5 dl skemad og han så afviser flasken eller drikker meget lidt af den.

Når jeg lægger dine mængdeangivelser sammen, så får din dreng samlet 885 ml og derudover lidt skemad. Det er rigtig fint - de fleste børn vil i din drengs alder netop drikke mellem 800-1000 ml i døgnet. Han får således, hvad han umiddelbart har behov for og antallet af flasker er lige nu meget passende.

Når han bliver 7 måneder vil det ofte være rigtig fint at tilbyde ham fire flasker i døgnet og samlet vil det være super, hvis han her kan nå op på ca 750 ml. Det betyder at flaske om formiddagen f.eks. kan trappes ud, så de fire flasker han får ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften (eller en gang i løbet af natten som hos jer). Og når han bliver 8-9 måneder vil det ofte være passende med 3 flasker i døgnet, som f.eks. hos jer vil ligge inden middagslur, aften og kl 03... Jeg tænker altså at den rytme du beskriver, at jeres dreng er begyndt at have, fint kan hænge sammen med hans behov for mælk/flasker fremover og at han nok skal blive sikret det han har behov for.

Det vil være en god idé stadig at holde mængden af skemad lidt nede, ligesom du skal være opmærksom på at bruge mme i hans grød og mos, så hans mad energiberiges ekstra ligesom han får lidt ekstra mælk den vej igennem.

Det kan også være en god idé at forsøge med en anden type erstning og evt. forsøge med vælling, fordi han godt kan køre lidt træt i smagen, hvis han har fået samme slags erstatning længe. De smager alle sammen forskelligt og det kan nogle gange ...


Annonce

... godt give lidt ekstra lyst til at drikke flaske, hvis han får en ny smag.

Det kan også godt være at han, selvom han nu kun er 6 måneder gammel, stille og roligt begynder at kunne nøjes med 4-5 flasker i døgnet og det kan sagtens være okay.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Tilbydes flaske

Morgen 7.30-8: Tilbydes ½ dl. grød, evt med lidt frugtmos som topping, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Formiddag 9: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Tilbydes ca ½ dl. Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Flaske og puttes til midagslur ca 13.30


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 15.30: Tilbydes et par skefulde frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Aften 18: Tilbydes ½ dl. grøntssasgsmos og der begyndes med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv.

Flaske og puttes til natten ca 20.30 som nu

Sen aften 23-24: Flaske, som gives mere eller mindre i søvne

Som du kan se er der i min plan her 5 flasker og de ligger næsten på de tidspunkter, hvor du lige nu også selv giver flaske. Jeg foreslår dog at du prøver i en periode at tilbyde ham flaske sen aften før du selv går i seng - for at se om han kan tage imod dette, selvom han næsten sover imens han spiser og så sover videre.

Det kan gøre at han begynder at kunne spise lidt mere af sin tidlige morgenflaske - men det kan også være, at han vil trives bedre med en rytme, hvor han får flaske kl 20.30 og igen kl 03, så det er flasken tidlig morgen han springer over - og det er også okay. Hvis det er tilfældet, så kan hans fire flasker i 7 måneders alderen ligge kl 03, 09, 13.30, 20.30...

Flasken kl 18 foreslår jeg at du forsøger at erstatte af lidt grøntsagsmos, fordi det på sigt vil være rigtig dejligt for jer, hvis I kan spise aftensmad sammen, sidde ved bordet og spise samme mad. Dette måltid er derfor vigtigt på sigt. Lige nu kan du, for at sikre ham mælk nok vælge at give både lidt skemad og en ekstra flaske og så kan mængden af mælk i denne flaske måske stille og roligt skrues ned.

Jeg håber at ovenstående tanker og plan for dagen giver lidt idé om, hvordan du stadig kan sikre din dreng både mad og mælk nok over døgnet :)

Fortsat held og lykke med ham!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex

Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI

Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.

Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.

- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce