Annonce

Annonce

Svar: Nok mad og væske


21. oktober 2013

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære K

Tak for dit brev :)

Det er rigtigt, at jeg anbefaler mellemmåltider og det handler netop om, at små børn jo bruger rigtig meget energi - din dreng rejser sig ved tingene, kryber, kravler, sidder ikke stille, hvor han er sat og han har brug for små hyppige måltider for at hans energibehov bliver til strækkeligt dækket. Derudover har han også stadig brug for ekstra fedtstof i sin grød og mos, ligesom han naturligt også skal have mælk.

Det anbefales at han nu ammes 2 gange i døgnet. Derudover kan han drikke mælk og meget gerne vand af kop. Vand er vigtigt, det er den bedste tørstslukker og han skal have vand tilbudt til måltiderne og også som tørstslukker ind i mellem. Du kan have en lille kop med vand stående fremme, så han kan se den, så vil han sandsynligvis lettere vise dig, at han er tørstig og måske kan du på den måde få ham til at drikke lidt mere i løbet af dagen.

Du skal naturligivs holde øje med hans bleer. Hvis han ikke tisser nok eller urinen er gul og koncentreret, så er det tegn på at han skal have mere at drikke. Men hvis han tisser og har klar urin og i øvrigt virker til at trives, - og du naturligvis tilbyder ham væske, så må du tro på at han får/tager den væske han har behov:)

Det med at tygge skal jo læres hen af vejen og et er derfor en rigtig god idé at du begynder at give ham mere mad i stykker. Øvelse gør mester. Du må stadig meget gerne supplere med skemad, så han får ekstra mad på denne måde og du sikrer ham nok at spise, men det vil være rigtig godt, at du også giver ham brødhapsere, små stykker af frikadelle, kogte grøntsager, kogte pastaskruer og lignende - så han får mad med mere bid og udgangspunktet er den mad du også selv spiser.

Det kan hjælpe ham, hvis du kan komme de små hapsere ind i siden af munden på ham, så han med det samme tygger sammen omkring dem - hvis hapserne kommer ind foran i munden, så kan det være sværere for ham at styre. Giv ham også sovs, som hjælper til at bearbejde maden i munden og som gør at det han spiser ikke bliver for tørt. Og giv ham noget at drikke, - en haps i munden og lidt at drikke, kan gøre det lettere for ham at tygge og synke det.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7: Havregrød som nu, vand eller mælk af kop.

Formiddag 8.30: ½ bolle med smør, ost i stænger at gumle på, frisk frugt og frugtmos, vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, godt kogte grøntsager i stykker, pastaskruer og ligennde og suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk. Må også gerne få ...


Annonce

... varm mad til frokost som lasagne, risretter eller lignende. Vand af kop.

Tilbydes frugtgrød med mælk som nu, vand af kop og puttes herefter til lur

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, en lille portion tykmælk med revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende, vand af kop.

Aften 18: Familiemad - almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, ris, pasta, grøntsager, sovs. Der skal være moset mad og også mad i stykker. Vand eller mælk af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød ellere måske bare en banan, vand af kop :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til natten 19.30

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover herefter videre uden mælk til næste morgen tidlig.

Som du kan se af denne plan så anbefaler jeg at de to amninger ligger aften og sen aften, men hvis det fungerer bedre for jer, at du feks. ammer kl 19.30 og igen kl 02, så må du naturligvis gerne gøre dette - du skal gøre det som passer bedst ind hos jer. Det er dog en rigtig god idé at du holder hans indtag af mælk nede, så han ikke ammer 4 gange om natten - det vil naturligt påvirke hans indtag af rigtig mad om dagen og dermed også påvirke hans lyst til at tygge og arbejde mere for føden.

Med hensyn til hans vægt, så er tommelfingerreglen at børn skal fordoble deres vægt før de er ½ år og de skal tredoble deres vægt før de er 1 år. Det betyder at din dreng vil skulle veje 10,8 kg, når han er et år - det vil han måske gøre og måske ikke, men de 9 kg han vejer nu kan være helt fint. Du skal vurdere hans vægt ud fra hans vægtkurve - det er vigtigt at han følger sin kurve og ikke pludselig falder en kurve eller mere ned. Du kan på medlemssiderne gå ind i "livets bog" og indtaste hans vægt og længde mål fra fødslen og til nu - så kan du se, hvordan han ligger og om han vokser som han bør :)

Med hensyn til at stå op i sin stol, så skal du naturligvis være opmærksom på at han ikke får overbalance eller risikerer at vælte. Det er rigtig fint at du forsøger at bede ham sætte sig, så du har fokus på det du gerne vil have ham til og ikke skælder ud eller sætter ekstra fokus på det han gør forkert. Hvis du siger meget nej, så risikerer du at han tror du synes det er sjovt og han derfor bliver ved.

Det kunne også tænkes at han er blevet så lang i livet, at han nu har brug for at du sætter hans sæde lidt ned, så den bøjle han har rundt om livet kommer til at sidde lidt højere - ligesom hans fodplade så også skal justeres ned :)

Rigtig meget held og lykke fortsat - håber du kan bruge ovenstående lidt videre.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bæresele

En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.

I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.

Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...

Læs mere i Babylex

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce