Annonce

Annonce

Svar: Nedtrapning amning/optrapning mad


19. oktober 2013

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Randi

Tak for dit brev og alle dine tanker - og velkommen til :)

Det anbefales at amme til barnet er 12 måneder og hvis ikke man ønsker dette eller ikke kan, så anbefales det at barnet får modermælkserstatning.

Jeres dreng er 7 måneder nu og vil, når vi kommer til januar, således være ca 10 måneder. Han kan i denne aler godt få komælk (sødmælk af kop), spise yoghurt og lignende, men de fleste børn vil stadig i denne alder nyde at blive ammet eller få en flaske før de skal sove og en gang i løbet af natten. Det er trygt og dejligt, giver en god ro og en rar måde at falde i søvn på og samtidig sikrer det barnet en del væske. Det er de færreste børn, som kan indtage nok væske, hvis de skal drikke det hele af en kop.

Jeg synes derfor I skal overveje om I vil introducere en flaske i håb om at han kan få et af sine ammemåltider erstattet af denne, når du starter på arbejde. Det kan også gøre det lettere for andre at passe ham. Hvis det kun er en dag om ugen, at han kommer til at mangle amningen, så kan han denne aften også få lidt mælk af en kop, det er okay:)

De fleste børn vil i 7 måneders alderen trives med 4 amninger (eller flasker) i døgnet og jeg anbefaler at disse amninger ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. I 8-9 måneders alderen passer det ofte med 3 amninger (eller flasker) og i 10-12 måneders alderen vil det ofte være passende med 2 amninger (eller flasker). Antallet af amninger (flasker) vil således naturligt blive skåret ned i takt med at barnet bliver ældre og får mere rigtig mad.

Med den alder jeres dreng har nu og i forhold til den rytme du beskriver, så lyder det derfor som en rigtig god idé at du øger hans indtag af rigtig mad og skruer antallet af amninger ned - og mit forslag til en dagsplan, ser således ud:

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Puttes til formiddaglur - uden amning

Frokost ...


Annonce

... 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13 - tidspunktet afhænger af hvor lang en formiddagslur han tager og hvad tid den ligger

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden og vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver nu mere og mere jeres mad - må nu gerne få forskellige risretter som boller i karry, rødspætte med ris og mild karrysovs eller lignende. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover herefter videre til næste morgen tidlig, hvor han så ammes igen.

Som du kan se er der i denne dagsplan en del måltider og det vil være rigtig godt at du nu arbejder på en rytme, hvor han får skemad, når han vågner og mad i hånden. Amningen før formiddagslur og om eftermiddagen forsvinder og erstattes her af mellemmåltider i stedet samt vand af kop.

Med den alder han har, behøver du sandsynligvis ikke være så forsigtig, men kan ret hurtigt gå igang med at skabe den nye rytme og indføre flere måltider og mere varieret mad. Netop i7-8 måneders alderen har børn en naturlig lyst til at smage, putte i munden, gumle osv. og det er rigtig vigtigt at udnytte dette. Hvis du springer dette stadie over, så bliver det svært at få introduceret nye fødevarer og ny konsistens senere. Jo mere forskelligt du kan give ham fra nu og til han bliver et år, jo mere forebygger du kræsenhed senere hen - så det er en rigtig god idé at komme igang :)

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej og jeg vil derudover også anbefale dig meget at købe min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du opskrifter, dagsplaner og guides igennem måned for måned. Der er også et fødevareregister, hvor du kan slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad han må få :)

Fortsat held og lykke og rigtig god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex

Øl og amning

Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.

Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Jeg havde i en periode lidt problemer med at amme og var egentlig ved at smide håndklædet i ringen, men Helen sagde de rigtig ting som gjorde at jeg fortsatte og det er jeg rigtig glad for i dag ...

Camilla Martin


Annonce