Svar: Nødder - 13 mdr.
Kære mor - der forsøger at navigere rundt i alt det med mad :)
Det er rigtigt, at man skal være opmærksom på nødder og kerner til børn under 3 år. Især jordnødder (peanuts) og større nødder og kerner kan sætte sig fast i luftvejene - og når man er særligt opmærksom på peanuts, så er det fordi den faconen på disse nødder kan kile sig fast mellem spiserør og luftrør og kvæle barnet..
I det hele taget skal man være meget opmærksom på ikke at give små børn hårde fødevarer, som de har svært ved at tygge - man skal især være opmærksom på rå gulerødder, ligesom man også skal være opmærksom på popcorn og hele vindruer med skræl.
Man kan godt have allergi overfor jordnødder. Da jordnødder er en bælgfrugt, så vil man, hvis man har jordnøddeallergi også nogle gange kunne få allergiske symptomer, hvis man spiser andre bælgfrugter, som f.eks. grønne ærter, soja, bønner og linser. Man kalder dette for en krydsreaktion og det er proteinerne i bælgfrugterne, som man ikke tåler og derfor reagerer på.
Man kan også have allergi overfor nødder - det gælder f.eks. hasselnødder, valnødder, mandler, paranødder og ...
... cashewnødder. Hvis man har allergi overfor nødder, så tåler man ofte ikke de rå nødder, men nogle mennesker kan godt tåle nødderne hvis de er bagt, ristet eller kogt.
Hvis man har allergi overfor nødder, så har man ofte også pollenallergi - kroppen reagerer fordi de allergifremkaldende stoffer i nødder og pollen ligner hinanden og kroppen har svært ved at kende forskel.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Din datter lyder ikke til at have nogen problemer med allergi og det lyder rigtig lækkert med en hasselnøddepesto - mums! Jeg kan ikke se nogen grund til at du ikke skulle kunne bruge knuste nødder i madlavningen og lade din datter spise af dette.
Nødder hører til det man kalder for 'højallergene' fødevarer, det er f.eks.: æg, fisk, skaldyr, bælgfrugter, citrusfrugter, jordbær og som sagt nødder. Der er ikke videnskabeligt grundlag for at fraråde disse fødevarer, derimod anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man introducerer dem et ad gangen i små mængder og på den måde stille og roligt vænner barnet til det og også ser om der kommer en reaktion. Og det er vel det du har gjort ...?:)
Håber du her er hjulpet lidt videre på vej, - fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Babysvømning
Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.
Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...
Fennikel, Fennikelte og børn
Fra 6 mdr´s alderen må dit barn få stort set alle slags grøntsager. Du bør dog være opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.
Det anbefales...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre