Svar: Gør jeg hende en bjørnetjenste?
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det anbefales at børn i 1-3 års alderen går over til at drikke letmælk. Indholdet af kalk, vitaminer osv. er ens - det er kun fedtindholdet der er forskelligt.
Det anbefales også at variere de forskellige typer af fedtstof du giver din datter. Det vil således være rigtig fint at du bruger smør, smørbareprodukter, plantemargarine og lignende på brødet, ligesom hun også meget gerne må få forskellige olier. Prøv generelt at variere jeres brug af forskellige fedtstoffer i hverdagen, når du laver mad.
Med hensyn til "fedt til hjernen", så er det især de flerumættede fedtsyrer som Omega 3, vi har brug for. Disse fedtsyrer findes især i fede fisk. Omega-3 fedtsyrer er livsnødvendige for os mennesker, og vi skal have dem tilført via kosten. Derfor er det vigtigt at du lærer din datter at spise fisk og giver hende fisk flere gange om ugen. ...
...
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser fisk og fiskeprodukter frem for fiskeolie-tilskud. Når vi spiser "frisk fisk", så får vi ud over omega-3 også vigtige vitaminer og mineraler som D-vitamin, jod og selen. "Frisk fisk" er f.eks. også fiskeprodukter som makrel i tomat, fiskefrikadeller, marinerede sild og torskerogn.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det fedt vi får fra kød og mejeriprodukter skal vi have mindre af. Det kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Derfor anbefales det at vi erstatter noget af dette fedt med planteolier og fisk.
Så mit svar til dig vil være, at det er godt at du er opmærksom på at din datter stadig skal have fedt. Det anbefales dog at du giver hende letmælk og letmælksprodukter, det vil sige med 1.5% fedtindhold og så vil det være rigtig godt at du varierer hendes indtag af forskellige fedttyper - og f.eks. giver hende fisk :)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Øl og amning
Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.
Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....
Efterveer
Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.
Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.