Svar: At kunne læse sit barn
Kære Mor på barsel
Tak for dit brev :)
Nogle børn er rigtig gode til at sende signaler og er ret lette at aflæse, og hos andre børn er det rigtig svært at tyde om de er trætte, sultne, har ondt i maven eller hvad det nu kan dreje sig om ... Og det behøver derfor ikke være fordi du gør noget forkert, måske er din dreng bare en dreng, som ikke rigtigt viser at han er træt eller sulten, før det næsten er for sent - og så når han at blive for ked af det.
For at hjælpe ham, vil det derfor være en rigtig god idé at du nu begynder at skabe en mere fast rytme for dagen og det vil være rigtig godt, hvis du kunne arbejde på en rytme, hvor han sover 3 lure dagligt - det vil sige en formiddagslur, en lur midt på dagen og så en kort powernap sidst på eftermiddagen/først på aftenen. Og du må her gerne kikke lidt mere på klokken end du ser på ham. Det betyder at hvis han f.eks. har været vågen i 2-2.5 time, så må du godt begynde at skifte ham, gøre klar til at give ham mælk og således klar til putning.
Det vil også være en rigtig god idé at du stille og roligt arbejder på en rytme, hvor han får skemad, når han vågner sammen med vand af kop og fast får flaske som en del af det at skulle sove. Som jeg læser dit brev, så får han ikke mælk som en fast del af sit putteritual - det er helt okay - men netop i takt med at han begynder med mere skemad, så vil det være super godt, hvis mælken er en del af det at blive puttet. Det vil hjælpe ham til at overgive sig til søvnen og samtidig hjælp ham til at sove bedre lure.
Det er rigtig fint at du er startet med skemad om morgenen og at du føler at det går bedst her. Du vil højst sandsynligt nu kunne ...
... begynde at tilbyde ham to måltider dagligt og i løbet af de næste par uger øge ham så han får 3 små skemmåltider i løbet af en dag. Netop dette vil hjælpe dig til mere fast rytme og på den måde vil tiden arbejde for jer.
Det vil være rigtig godt at holde mængden af skemad nede, så han ikke overfyldes med skemad men i stedet give ham lidt og tit. Du kan derfor godt prøve at give ham ½ dl. af gangen, sammen med vand af kop og 1-1.5 time efter han har spist, får han så flaske og puttes. Og som sagt, stille og roligt komme op på 3 små måltider dagligt.
Mit forslag til en dagsplan, som du kunne forsøge at følge og hvor der er faste tider du kan forsøge at passe dagen ind med, kunne se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre.
Morgen 8: Tilbydes ½ dl grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.
Flaske og puttes til formiddagslur ca 9-9.30, sover her måske kun 1 time
Frokost 11: Tilbydes ½ dl grød (anden slags end om morgenen) eller grøntsagsmos - du kan variere mellem det ene og det andet hver anden dag. Vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca kl 13 og må her gerne sove et par timer eller mere, hvis han kan.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 16-17: Flaske
Powernapper 20-30 minutter
Aften 18: Tilbydes ½ dl grøntsagsmoso og vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 23-24: Flaske
Midt nat 03: Evt flaske
Jeg håber at denne plan for dagen giver lidt idé om, hvordan en dag kan skrues sammen og hvad din dreng har behov for med hensyn til vågenhed og søvnperioder - så du kan kikke lidt på klokken og dermed hjælpe jer begge bedre igennem dagen.
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Autostol
Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.
Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.
For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.
Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.