Svar: Uro om natten, gråd og sutteflasken
Kære trætte mor
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det lyder som om at jeres dreng er meget aktiv og meget undersøgende. Han sidder ikke stille, men er hele tiden i bevægelse, han suger til sig af indtryk og elsker at opleve og udfordres - og det er naturligvis super dejligt, men det gør også at han lige nu drømmer rigtig meget om natten. Det at starte i vuggestue, opleve verden større, opleve de andre børn, voksne, nye rutiner osv. er alt sammen en masse som han skal have bearbejdet - og det gør han om natten, når han sover/drømmer. Det er derfor naturligt at han lige nu drømmer ekstra og dermed sover uroligt.
Det er også helt naturligt at børn i denne periode kan finde på at søge ekstra mælk om natten. Det at få flasken er tryghed for jeres dreng, det giver ham ro og hjælper til at koble fra - men han får alt for meget mælk. I skriver at han lige nu er oppe på ¾ liter i løbet af natten, altså 750 ml og det er vigtigt at I får dette skruet ned. Han må gerne få en flaske, når han skal sove og kan også i en periode få en lille flaske mere omkring midnat - men resten af natten bør han ikke få mere mælk.
Hans samlede mælkeindtag bør ligge mellem 350-500 ml i døgnet og det er alt incl. Det vil sige f.eks. et glas mælk om morgenen og om aftenen, mælk i grød og mos, sovs, en portion yoghurt osv. og så hans ene flaske.
Det er vigtigt at I hjælper ham til at indtage både mad og mælk nok i løbet af dag og aftentimerne - så han ikke behøver søge det om natten. Og samtidig er det vigtigt at hans indtag af mælk om natten nedsættes, for ellers spiser og drikker han ikke nok om dagen og det bliver en rigtig dum cirkel at komme ind i og meget svær at komme ud af.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7: Havregrød (lavet med letmælk), vand eller letmælk af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.
Formiddagslur
Frokost 11.30: Rugbrød med forskelligt pålæg, suppleret med grøntsager, pasta, stykker af frikadelle osv. Må også meget gerne få varm mad til frokost. Vand af kop.
Tilbydes en banan og en kop vand eller mælk og puttes til til middagslur
Eftermiddag 15.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En lille portion tykmælk, A38 eller lignende med revne æbler, frugtmos, rugbrødsdrys. Vand af kop.
Før aftensmad - tilbydes en tallerken med lidt brød, grønt osv. som han selv kan gnave i, vand af kop, imens du gør aftensmaden klar.
Aften 17.30-18: Familiemad, almindelige børnevenlige ...
... retter som pasta med kødsovs, lasagne, boller i karry, kartoffelmos og milionbøf, frikadeller, fiskedeller, rødspættefilet, laks fra ovnen, bagte rodfrugter, sovs osv. Vand af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes en godnatgrød ca 19.30, vand eller letmælk af kop.
Flaske og puttes til natten 19.45-20 og skal herefter så klare sig uden flaske til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød. Hvis han vågner omkring midnat og har brug for en ekstra flaske, så må I give ham den, men det er vigtigt at I nu forsøger at skære mængden ned, så han får mindre og mindre og tilsidst lærer at kunne sove uden.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Udover at se på sammensætningen af mad hele dagen og se på hele dagens rytme, så vil det være rigtig godt, hvis han ikke længere falder i søvn med flaske. Han må gerne få sin flaske i sengen og blive puttet med sine bamser, som er det ritual I har og det I ved fungerer - det er fint :) Men han skal ikke falde i søvn med flasken i munden. Det er vigtigt at han slipper flasken før han sover helt, så han registrerer at flasken er væk. I skal nå dertil, hvor han får flasken, drikker sin mælk, falder helt til ro, slipper flasken, smiler til jer og triller om på siden og falder i søvn. Hvis han falder i søvn med flasken, så vil han savne den og kan ikke sove videre om natten uden at I giver ham flasken igen og igen og igen og ... Det handler om søvnassociationer.
Og så skal I også have ham til lægen igen. Han skal ikke hoste gennem flere måneder - det kan være tegn på astmatisk bronkitis og lægen må lytte på ham igen. Det er vigtigt at han bliver behandlet, hvis han ikke er rask.
Uldundertøj og nattøj i uld kan være et forsøg værd. Uld hjælper med til at regulere temperaturen og gør at han hverken bliver for varm eller for kold. Det kan hjælpe på hans hoste og kan også være med til at give rolige nætter. Hvis I synes ren uld kradser, så kan I købe en blanding mellem uld og bomuld eller uld og silke. Man kan få rigtig meget dejlig uld til børn, som er blødt og dejligt kvaliteten.
Jeg er som du bestemt ikke tilhænger af bare at lade ham græde. Jeg synes det er vigtigt at hjælpe ham og være der for ham - der er jo en årsag til at han sover skidt - han kan være syg, hans skal måske hjælpes til en anden rytme, mere mad og væske i løbet af dagen, han oplever meget og har naturligt både en fysisk og mental uro - intet af dette kan han gøre for og derfor skal han naturligt hjælpes :)
Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Autostol
Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.
Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.
For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.
Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.