Svar: Hvornår er en baby gammel nok til at falde i søvn selv?
Kære K
Din lille dreng er kun knap 6 uger og derfor er det fortsat kun naturligt at han har behov for amning, når han skal sove eller hjælp til at falde i søvn, ved at blive vugget.
Hvor afhængig han bliver af dette, er svært at sige. For nogle børn bliver det en vane at de skal vugges i søvn, men for andre børn vil det være naturligt, at de i takt med at de bliver større/ældre langsomt lærer at falde i søvn uden at være i favn.
Et bud vil være at man mkring 8 ugers alderen forsøger at lave lidt faste putteritualer, men først fra 4 mdr´s alderen kan du egentlig begynde at indføre mere faste rutiner. Sålænge din dreng er så lille som han er, vil han have behov for mere eller mindre at styre lidt selv.
Med hensyn til at blive ammet i søvn, så synes jeg personligt ikke at dette er det store problem. Langsomt kan du vænne han fra brystet ved at fjerne vorten fra munden, så han lærer at falde i søvn uden, denne kontakt. Så længe han er under 6 mdr vil han dog fortsat have behov for natamning og kan derfor ikke klare sig uden brystet natten igennem.
Med hensyn til at blive lagt, så er det altid en god idé at lægge barnet i egen seng, lift, vugge, eller hvad I nu bruger. Det at han vågner op og lige fornemmer at han er blevet ...
... flyttet, gør at han lærer at det er der han skal sove og dermed bliver det på sigt lettere for ham at finde roen, når du med tiden putter ham direkte i sengen.
Hvis du er sikker på at han ikke er sulten, men har brug for trygheden, så kan du forsøge med en sut, en lille hånd på hans hoved, holde ham i hånden ellervugge ham blidt imens han ligger i sengen. Bliver han ulykkelig skal du naturligvis tage ham op, men måske kan på den måde lære at finde roen selv. Slyngen er her et alternativ, men på længere sigt er der naturligvis en risiko for at det er denne måde han lærer at skulle sove på.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan også med fordel prøve at lægge dig med ham og amme liggende. Når han så sover, så liger han ikke i dine arme og sover videre. En times tid efter er han måske så lant inde i søvnen at han ikke fornemmer at blive flyttet. Dette kan være en måde så længe han er så lille, men som sagt er det vigtigt at han, efterhånden som han bliver ældre, for lov til at vågne op og fornemme at han ligger et andet sted og lærer at flade i søvn der.
Libero/Mölnlycke har udgivet en lille pjece om børn og søvn. Jeg synes du skal bede din sundhedsplejerske om at få udleveret denne, der er mange gode råd i om det lille barns søvn.
Fortsat held og lykke med ham.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Søvn
Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.
Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.