Svar: Nattesøvnen er nu gået helt fra forstanden
Kære Anne Louise
Tak for dit brev :)
Jeg kan godt forstå du bliver frustreret, når din datter ofte sover langt mindre, end du oplever, at hun har behov for. Jeg kan også sagtens forstå, at du gerne vil holde fast i, at hun ikke begynder at rykke for meget rundt på sin rytme, så hun stadig sover en god lang nattesøvn og ikke står alt for tidligt op ...
Du skriver, at du er begyndt med lidt skemad, men at det er svært at finde en rytme omkring dette, da hun sover så varieret, som hun gør. Det vil derfor være rigtig godt, hvis du kan begynde at arbejde på en rytme, hvor hun får skemad når hun vågner og får mælk inden hun skal sove. Det er generelt en rigtig god idé at give hende mælk som en fast del af putteritualet - det kan hjælpe hende til at overgive sig til søvnen og det kan samtidig gøre at hun kan sove lidt længere tid af gangen.
LIge nu vil det være rigtig godt med skemad to gange dagligt og så bør hun derudover få mælk (bryst og/eller flaske) 6 evt. 7 gange dagligt.
Mit forslag til en dagsplan kan se således ud:
Tidlig morgen 05.30: Ammes/flaske og hjælpes til at sove videre - må gerne få mælk i din seng og sove videre hos dig - nærheden kan hjælpe hende til at sove lidt længere, så dagen ikke starter alt for tidligt. Vil ofte have brug for en ekstra amning, når hun vågner.
Formiddag 9-9.30: Ammes/flaske og puttes til formiddagslur, sover her måske 1 time - måske lidt mere, måske lidt mindre
Frokost 11: Tilbydes 1/2 dl grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.
Ammes/flaske og puttes til middagslur ca kl 13, må her gerne sove et par timer, hvis hun kan og du må gerne lægge dig med hende eller putte hende i barnevognen og trille hende en tur - hvad du nu kan gøre, for at holde hende sovende. Da du både ammer og giver flaske (ifølge dit tidligere brev), så kan du prøve at amme hende, skifte hende, putte hende i barnevognen og supplerer med flasken imens hun ligger i vognen og så lade hende falde i søvn der.
Eftermiddag 16-17: Ammes / flaske
Powernapper - sover her måske kun 30 minutter og det er okay
Aften 18: Tilbydes 1/2 dl. grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes og/eller flaske og puttes til natten ca kl 20.30 som nu
Sen aften 23-24: Ammes og/eller flaske - dette kaldes et drømmemåltid og hun kan få dette mere eller mindre i søvne.
Sover herefter evt. til næste morgen tidlig - eller har måske behov for en ekstra flaske eller brystet i løbet af natten. Mange børn har brug for den ekstra ...
... mælk og kan først undvære den i 6-7 måneders alderen.
Hun har en alder hvor hendes søvn indeholder flere stadier, og derfor kan hun godt have tendens til at vågne op og have svært ved at komme videre i søvnen - det kan være svært at komme fra et søvnstadie til et andet. Det er derfor rigtig fint, hvis du kan forsøge at hjælpe hende videre i søvnen, hvis hun har tendens til at vågne op efter ca 30 minutter - stå parat, så du kan lulle hende ind i søvnen med det samme og så hendes vågenperiode ikke bliver for lang. Nogle børn har brug for at få lidt ekstra mælk, når de vågner og sover derefter videre - og det er også helt okay.
Rytme kommer der naturligt mere og mere af i takt med at hun bliver ældre, kan få mere og mere skemad. Omkring 6 måneders alderen vil det ofte være passende at begynde med lidt morgengrød og også lidt mellemmåltider og stille og roligt vil hendes rytme naturligt tilpasse sig - og hun vil spise på de tidspunkter, hvor du også selv spiser. På den måde arbejder tiden altid også for jer :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det at vågne meget tidligt om morgenen kan skyldes mange forskellige ting og behøver ikke handle om "manglende søvn" ... For at sikre at hun ikke rykker sin rytme mere og mere frem, så kan det være en god idé at indføre et bad mellem formiddagslur og middagslur. Det stimulerer hende både motorisk og mentalt og øger også hendes vågenperiode, så du naturligt bedre kan holde fast i et puttetidspunkt omkring kl ca 13 (luren må gerne flekses +/- 1/2 time. )
Når hun vågner om natten, så skal du naturligvis sikre dig, at hun ikke har behov for mælk. Det vil som sagt være en rigtig god idé at give hende et drømmemåltid sen aften, som fylder hende godt op og sikrer dig nogle sammenhængende timer efterfølgende. Derudover skal du prøve at berolige hende med ord, kærtegne hende, hjælpe hende til stillingsskift osv. så hun på den måde lulles videre i søvnen - helst uden at du skal tage hende op, uden at du skal vugge hende og uden at du skal give hende sutten hver gang - det er en rigtig god idé at du forsøger at få hende til at falde i søvn, der hvor du ønsker hun skal sove, så hun ved hvor hun er, når hun har sine natlige opvågninger.
Du må meget gerne tage hende over til dig og lægge dig med hende - det kan også hjælpe hende til at falde i søvn efter den tidlige morgenamning, så dagen ikke starter helt så tidligt :)
Jeg håber, at ovenstående plan og mine tanker hjælper dig lidt videre, fortsat held og lykke - og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Tandbørstning
For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.
Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.
Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.
Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.