Svar: Søvn om dagen, sover hun okay?
Kære Anna
Tillykke med den lille pige og velkommen til. Dejligt at høre at du har fulgt med på sidelinjen og nyder at læse spørgsmål og svar fra andre - og nu selv har fået lyst til at spørge, - og tak fordi du har købt en af mine bøger :)
Gennemsnitligt vil børn i jeres datters alder have brug for ca 15 timers søvn i døgnet. At det er gennemsnitligt betyder at nogle børn sover lidt mindre og andre lidt mere og det er naturligvis okay. Søvnen vil ofte være fordelt sådan, at barnet sover 10 timer om natten og 5 timer i løbet af dagen (fordelt på flere lure).
Du fortæller at jeres datter ofte sover mellem 11-13 timer i døgnet - det er en del under gennemsnittet og umiddelbart lyder det derfor som en god idé, at du forsøger at få hende til at sove lidt mere - og det er naturligvis lettere sagt end gjort - det ved jeg godt :)
Du fortæller også at hun nogle dage sover 4 timers lur og derfor ikke kan sove mere i løbet af dagen ...
Og så fortæller du at hun ofte falder i søvn om aftenen et sted mellem kl 22-23.30, hvorefter hun sover til kl 8.30-9, hvor dagen begynder.
Det lyder for mig som om at jeres datter har en sen søvnfase - det vil sige at hun er en lille ugle, som trives bedst ved at sove længe om morgenen og sover sover sent om aftenen. Og det kan naturligvis være rigtig dejligt for jer forældre, hvis I selv er B mennesker og nyder at kunne stå sent op - men det lyder som om at det hos jer bliver uhensigtsmæssigt, fordi hun sover så lang en lur i løbet af dagen, at hun sammenlagt faktisk ikke helt får sovet nok.
Normalt skal man jo ikke vække børn, men lade dem sove, når de sover. Og det er også vigtigt at I lader jeres datter få den søvn, som hun viser behov for. Men, når det er sagt, så vil jeg faktisk foreslå dig, at du prøver at stå op til et fast tidspunkt hver dag og at du prøver at starte dagen en lille smule før. F.eks. arbejder på en rytme, hvor du starter dagen allerede kl 8. Ved at starte dagen til samme tid, så hjælper du hende til at få en fast rytme og det har betydning for, hvordan resten af dagen forløber. Det er måden at få kørt en 3-lurs-rytme ind.
Når du starter dagen, så væk hende med kærtegn, beroligende ord, am hende gerne som nu, så dagen starter stille og roligt og på en god måde - hun skal ikke vågne op med gråd. Stå herefter op, leg med hende, aktiver hende, så hun bruger sig selv både motorisk og mentalt og am hende så gerne igen, før du putter hende til søvn - hun må gerne være vågen i et par timer, så hun puttes ca kl 10 til formiddagslur.
Og når hun ...
... så sover, så skal hun naturligvis have lov til at sove - men prøv at vurdere, hvad hendes behov er. Hvis hun viser tegn på at ville vågne op efter f.eks. 1.5 time, så er det okay, så tag hende op og lad luren vare denne længde. Du behøver ikke her lulle hende videre i søvnen, men kan i stedet herefter tage hende op og igen lege og aktivere hende, give hende mælk, før hun så puttes igen.
Hvis hun sover mere end 4 timer, så synes jeg faktisk også at du skal vække hende. Det er rigtig dejligt at hun kan sove så langt et søvnstræk, men du må godt hjælpe hende til en rytme, hvor hun om dagen spiser ca hver 4 time. Det betyder, at hvis hun sover så længe at det er 4 timer siden hun spiste sidst (altså fra sidste amning startede og til næste amning begynder), så må du godt begynde at rumstere lidt rundt omkring hende, trække gardinerne fra, vippe lidt med barnevognen, pludre lidt til hende osv. så hun stille og roligt begynder at vågne op og kan blive lagt til brystet og få mælk og igen være vågen.
Og den tredje lur hun tager må så godt være en kort lur, en powernap på måske bare 30-45 minutter, det er helt okay.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du må altså gerne på denne måde forsøge at hjælpe hende til lidt mere rytme, hvor hendes dag er inddelt i vågne og aktive perioder og så flere perioder, hvor hun hjælpes til at sove, så hun får den søvn hun har behov for. Det er dejligt, hvis hun kan sove en lang lur på 3 timer og det gør i princippet ikke noget om den lange lur ligger formiddag eller eftermiddag lige nu - det er godt med den lange lur - men det er også vigtigt, at hun får de små afbræk i løbet af dagen og ikke kun får en lur, så hun kommer til at mangle søvn, når man ser over hele døgnet.
Og ja - det er helt okay at hun bliver ammet i søvn. Hun får bryst, falder til ro og puttes og sover herefter rigtig godt. Hun lyder ikke til at være uhensigtsmæssig afhængig af brystet, kan fint komme videre i søvnen uden at få bryst hele tiden og det er super. Så lige nu skal du bare amme hende og gøre det, som du fornemmer virker bedst :)
Og I må godt nøjes med at bade hende hver anden dag. Hun bliver ikke beskidt og kan sagtens nøjes med etagevask :) Nogle gange kan det faktisk også i denne alder være en idé at lægge badet ind mellem formiddagslur og middagslur, så badet er en del af hendes aktive periode mellem disse to lure, hvorefter hun så sover en længere middagslur ... det kan således også forsøges, for at se om det hjælper jer/hende til en lidt anden rytme :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Naturlægemidler - børn
Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, der ofte indeholder tørrede planter, plantedele, eller udtræk af planter.
Naturlægemidler er frihandelslægemidler, hvilket betyder, at de ikke behøver blive solgt på et apotek. Læge og apotek behøver således ikke at være involveret i behandlingen, og derfor kan naturlægemidler kun godkendes til behandling af "lettere sygdomme".
Naturlægemidler anbefales ikke til børn under 2 år uden lægens anvisning....
Uld til børn
En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.
Uld har mange fordele:
- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.
- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.