Annonce

Annonce

Svar: Spist feta i Grækenland, skal jeg være bekymret?


7. oktober 2013

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære bekymrede førstegangs mor

Tak for dit brev og velkommen til - og stort tillykke med at du venter dit første barn:) Det lyder som om at du har det godt og som om at graviditeten skrider stille og roligt frem :)

Min umiddelbare tanke er, at du skal prøve at tage det stille og roligt g at der ikke umiddelbart er grund til bekymring. Fødevarestyrelsen skriver: "Hvis du er syg af listeria, kan du få meget variende symptomer - fra diarré og en mild influenzalignende infektion til blodforgiftning og/eller meningitis. Bakterien kan også fremkalde abort eller give sygdom hos fostre og nyfødte. Man kan blive syg få dage efter eller op til to måneder efter, at man er blevet smittet." Citat Fødevarestyrelsens leksikon.

Da det er fire måneder siden du var på ferie og spise fetaost, og da du ikke har haft nogen symptomer, hverken hos dig selv eller dit barn, så vil sandsynligheden for at du er smittet være meget lille.

Listeria monocytogenes findes overalt i miljøet og derfor også i de fleste rå madvarer. Vi spiser alle sammen bakterien en gang imellem uden at blive syge af det. Listeria bakterien vokser ved køleskabstemperatur og er især et problem med færdigvarer, der ikke er tilstrækkeligt varmebehandlet. Det ...


Annonce

... gælder f.eks. bløde oste, især de som er fremstillet af upasteuriseret mælk. Bakterien kan også forekomme i kød, kødprodukter og grøntsager. Bakterien formere sig ved køleskabstemperatur, men dræbes ved opvarmning. Smitte med listeria er sjældent.

Hvis du bliver smittet som gravid, så vil sygdomforløbet ofte være mildt og du vil normalt få symptomer som feber, kulderystelser og ondt i maven. Og ja - man kan godt smitte sit ufødte barn uden selv at blive syg...MEN, når det er sagt, så er sandsynligheden for smitte lille og jeg synes ikke du skal gå rundt og være nervøs. Det ved jeg godt er lettere sagt end gjort...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derfor synes jeg også at du skal drøfte det med din læge. Lægen vil højst sandsynligt kunne berolige dig, og vil også kunne tale med dig om, hvorvidt det er nødvendigt at henvise dig videre, tage blodprøver eller andet.

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt på vej og at du ikke bliver yderligere bekymret, for det skønner jeg ikke, at der er grund til. Når jeg siger at du bør tale med lægen, så er det for at "gå med livrem og seler" og lægen ved naturligt meget mere om dette emne end jeg gør som sundhedsplejerske :)

Knus herfra og fortsat held og lykke - glæder mig til at følge dig i tiden frem:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce