Svar: Lange vågne perioder om natten
Kære M
Tak for dit brev og for din fine beskrivelse af, hvad I har forsøgt hos jer og hvilke tanker I har gjort jer :)
Det første som falder mig i øjnene er, at jeres dreng har en forholdsvis sen søvnfase - han sover sine lure sent i løbet af dagen. Derudover lyder det som om at hans stå-op tidspunkt om morgenen varierer meget. Nogle dage står han op kl 6.30, andre dage først kl 8.30 - naturligvis efter, hvordan natten har forløbet.
Det er naturligvis rigtig dejligt hvis han får lov til at vågne af sig selv - på den måde vil han naturligt virke mest udsovet og vil også have mest overskud til dagen. Men det kan faktisk godt hjælpe jer, hvis I forsøger at holde fast i et nogenlunde fast stå op tidspunkt hver dag - tidspunktet bør ikke variere mere end +/- en halv time. Og I kunne f.eks. arbejde på at han kommer op hver dag ca kl 7..
Han stå op tidspunkt vil naturligt påvirke hans puttetidspunker i løbet af dagen og han kan således måske puttes til lur lidt før han bliver det nu, så hans rytme rykkes lidt frem. Og samtidig sikrer I også at hans nattesøvn ikke bliver meget lang. I fortæller at han ikke er den største sover og aldrig rigtig har været det og det lyder for mig som om at han nogle gange får "for lang" en nattesøvn...
Gennemsnitligt vil børn i denne alder sove 14 timers søvn i døgnet - nogle sover lidt mere og andre sover lidt mindre. Og jeres dreng hører måske til de børn, der ikke sover helt så meget - og det er okay. Han lyder jo til at trives :)
Det lyder helt relevant at han sover en lille times formiddagslur og en middagslur på ca 1.5 time - det er 2.5 time i løbet af dagen og sådan vil mange børn i hans alder sove. Om natten sover han så fra 20 til 06.30-08.30 - altså et sted mellem 10.5-12.5 time og jeg tænker at det måske er derfor han nogle gange vågner om natten og ikke kan sove i 1.5 time - fordi han faktisk ikke behøver helt så lang en nattesøvn. Mit forslag er derfor at I vækker ham om morgenen, hvis han ikke vågner af sig selv - naturligvis kærligt, stille og roligt, omsorgsfuldt, så dagen ...
... starter til samme tid hver dag og holder fast i jeres rytme med 2.5 times dagssøvn - måske flytter tidspunkterne lidt frem, så han ikke sover helt så sent. Og så ser om ikke dette vil hjælpe jer lidt.
Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres dreng lige nu - han er godt igang med separationsfasen og det kan naturligt gøre, at han vågner om natten. Nogle gange oplever man også at børn i 7-10 måneders alderen kan have en periode, hvor de vågner om natten. De er ofte ikke kede af det, men virker egentlig lidt som om at de hygger sig, de ligger og pludrer, snakker, tumler lidt rundt, leger lidt osv. Og hvis det er tilfældet hos jer, så skal I bare lade ham være - ikke aktivere ham, tage ham op, snakke, vugge eller andet, men i stedet forsøge at sove videre og derved signalere, at det stadig er sovetid :)
Hos nogle børn virker det som om at de gør det for at øve lyde. Det er dejligt at ligge i mørket og tale med sig selv. de kan høre sig selv, øve sig i sprog, lyde, lyddannelse osv. og de udnytter de stille nattetimer til det ... det er en periode.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Andre gange handler det om den søvnrytme barnet har om dagen. Det handler om den cirkadiske rytme, det indre ur - og en del af denne rytme handler om at vi har "et dyk" om dagen og "et peak" om natten. Når man ser på vores cirkadiske rytme over et døgn, så vil vi f.eks. være trætte om eftermiddagen f.eks. kl 15, her har vi brug for lidt kaffe og lidt sødt, vi har "et dyk" om eftermiddagen. Og det modsatte "peak", har vi så om natten kl 03, hvor vi måske vågner op, går på toilettet og går i seng og sover videre ...
Hos nogle børn vil man se dette i rytmen, sådan at hvis barnet f.eks. sover middagslur mellem 13-15, ja så kan der komme et dyk omkring kl 14 om natten. Det er helt naturligt og ofte er der ikke så meget at gøre ved det - men hos jer, kunne det være et forsøg værd at stå lidt før op og forsøge at flytte lidt på rytmen, for at se om det vil ændre noget - det er en mulighed og et forsøg værd.
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Barselshotel
Barselshoteller findes både på sygehuse og i privat regi.
Kravene til at komme på et offentligt barselsehotel er forskellige. Nogle steder barselshotellet for flergangsfødende, der har haft en ukompliceret graviditet og fødsel, andre steder er det til førstegangs forældre, der har brug for lidt ekstra tid, inden turen går hjem. På barselshotellet vil både mor og far typisk kunne være til stede hele døgnet og personalet kan tilkaldes, ved behov for hjælp.
På et...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.
Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)
Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)
Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder