Annonce

Annonce

Svar: Dårlig nattesøvn - 5 mdr.


16. september 2013

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke

Tak for dit brev :)

Rigtig mange ting kan spille ind hos jer og jeg vil gerne give dig lidt forskellige forslag til hvad det kan være :)

Han kan naturligvis være forkølet, have ondt for tænder, problemer med ørerne eller andet, som gør at han sover dårligt lige nu - og det kan være værd at få ham trjkket, hvis du tænker at han kan have ondt.

Det er dog også tydeligt at hans alder og udvikling spiller ind. Han lyder til at have ekstra drømmeaktivitet og stor motorisk uro - han er jo rigtig godt igang om dagen og får sig naturligt lagt i nogle stillinger, som han ikke selv mestrer at komme væk fra. Derfor har han brug for jeres hjælp til lige at blive lagt rigtigt igen. Og du kan derfor prøve at overveje om I skal holde fast i hans duni-duo eller om I skal prøve at gå væk fra den nu.

Nogle børn har brug for soveposen fordi det omslutter dem og giver dem ekstra fysisk ro, så de lettere kan sove, men nogle gange vil børn i denne alder begynde at protestere over posen om natten, fordi den netop forhindrer dem i at skifte stilling. Den beroliger dem altså ikke på samme måde mere, men kan irritere dem i løbet af natten og det kan derfor være en idé at du prøver at vurdere om den hjælper ham eller irriterer ham :)

Det kan også være at han ligner sin far - det lyder som om at far er "aktiv om natten" og det kunne jo tænkes at jeres dreng slægter sin far på og derfor også rumsterer rundt om natten (som han nu kan i forhold til sin alder...).

Det er rigtig godt at du er opmærksom på hans indtag af mælk i løbet af dagen, så han får hvad han har behov for - men det kan godt være at han har brug for noget andet i maven nu ... Og jeg tænker at selvom I skal til Thailand, så kan det være udmærket at forsøge med lidt skemad for at se, hvordan han reagerer på det og finde ud af om det kan gøre en forskel hos jer. Det vil være rigtig fint at starte med et par smagsprøver 1-2 gange dagligt og så stille og roligt øge ham i mængde og når han bliver 6 måneder, så skal han have flere små måltider dagligt. Han skal have ligeså meget mælk som han plejer at få - skemaden skal komme ud over det vanlige mælkeindtag og det vil være rigtig godt at arbejde på en rytme, hvor han får lidt skemad, når han vågner sammen med vand af kop og så får han mælk inden han skal sove igen. Så mælken stadig indgår som en fast del af hans putteritual.

Du fortæller at I om aftenen har en rutine hvor han ammes i stuen og derefter flyttes til sin seng i soveværelset og at det fungerer godt. Du skriver, at det er svært at amme ham i sengen ... Betyder det, at du om morgenen, når han vågner tidligt, også står op med ham og går ind for at amme ham i stuen? Hvis du gør det, så er det måske derfor han starter dagen så tidligt og jeg vil forslå dig, at du ...


Annonce

... prøver at amme ham i soveværelset, gerne ligger ned og ammer, for at se om du ikke på den måde kan få ham til at sove længere om morgenen, så dagen ikke starter allerede kl 5.30, men så I kan komme hen mod den rytme, som jo tidligere har fungeret rigtig godt for både jer og ham.

Jeg tænker at det godt kan spille ind på jeres dag og nætter, hvis du kan amme ham tidlig morgen, og I så først starter dagen f.eks. kl 7 - altså mellem det I oplever nu og det I oplevede før. At starte dagen til et nogenlunde fast tidspunkt vil også give jer bedre mulighed for at lurene om dagen kommer til at ligge nogenlunde fast og det igen vil naturligt kunne påvirke jeres nætter.

Det er super flot, hvis han tidligere har kunne sove fra 22 til 06 uden mælk - det er mere end du har kunne forvente og det er naturligvis rigtig dejligt. I 5 måneders alderen vil mange børn have brug for en ekstra amning om natten og det er således ikke unaturligt, hvis han om natten kun kan sove 3-4 timer uden at få mælk. Men i takt med at han begynder med skemad og stadig får samme mængde mælk i løbet af dagen og aftenen, så begynder du at kunne arbejde på at skære en natamning væk og i 6 måneders alderen vil det således ofte være passende at arbejde på en rytme, hvor han kan sove 5-6 timer uden mælk. Det vil f.eks. være sådan at du ammer ham kl 20, kl 24 og 05/06 og så står I op om morgenen og starter så dagen med lidt morgengrød.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til Thailand, så tænker jeg at hans rytme naturligt vil blive forskudt, når I rejser over på den anden side af jorden. Det er naturligvis rigtig fint, hvis I kan forsøge at holde nogenlunde fast i en rytme, så han ikke får alt for svært ved at komme hjem igen - men jeg tænker at I også er nødt til at leve, som I nu kan, hvor I er. Det er ikke sikkert at han vil gå sent i seng og sove langt op af formiddagen - mange ting spiller ind - f.eks. også lys og mørke, og han vil derfor naturligt godt kunne føle træthed og behov for at sove, når det bliver aften, ligesom han også kan vågne om morgenen, fordi morgensolen vækker ham... I må se hvad rejsen bringer og tage en dag af gangen :)

Det der er vigtigt er, at I forsøger at holde fast i rytmen om, at han får skemad, når han vågner, vand af kop og mælk inden han skal sove - så det ligner den rytme I har derhjemme. Ligesom han skal puttes med samme kærtegn, sin sut osv. som han plejer, så der er genkendelighed - og igen, som det nu kan lade sig gøre i et nyt land, hvor der er mange nye lyde, dufte og ekstra varmt :)

Hvornår du skalstarte med skemad afhænger ikke kun af hans alder, men også af hvad signaler han sender - hvis du nærmer dig med skeen, åbner han så munden? Det vil f.eks. være et godt tegn på, at han er klar :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex

Madras til barnevogn

En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.

Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce