Annonce

Annonce

Svar: Udviklingsspring - 13 mdr.


14. september 2013

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev

Det er ganske rigtigt, at der sker en masse med din dreng lige nu og jeg vil naturligvis gerne fortælle dig lidt om denne alder :)

Din dreng er nu igang med at udvikle sig mere og mere selvstændigt. "Nej!" bliver hans favorit ord og han ryster kraftigt på hovedet, når du beder ham om noget, han kan virke stædig og det bliver mere og mere tydeligt, at han har sin egen vilje. Han vil selv, skubber dig væk og du må ikke hjælpe ham - og så har han alligevel brug for hjælp.

På samme måde som børn i 8-10 måneders alderen er igang med separationsfasen, ja så kommer der en ny separationsfase her, som hænger sammen med at jeres dreng nu begynder at gå mere rundt, går ved møblerne og også går mere og mere selvstændigt. Og denne lyst til at opleve verden mere og mere på egen hånd er både rigtig dejlig og rigtigt spændende, men er samtidig også lidt skræmmende - og derfor oplever man ofte, at børn i 13-14 måneders alderen klynger sig lidt ekstra.

Det kan være frustrerende at være forældre til et barn, som om aftenen, bedst som I er igang med aftensmaden klynger sig til buskebenet, vil op og sidde på arm, og når I tager ham op, så går der ikke mange sekunder, så vil han ned igen. Man kan sige at han er i en separation-gentilnærmelses-fase, hvor han på den ene side prøver at klare sig uden jer, men modsat også har rigtig meget brug for jer, brug for at mærke jer, fornemme jer, for at kunne adskille sig fra jer. Jeg plejer at sige, at han har ekstra meget brug for knus og kram, for at have noget at tære af, når han er på vej ud i verden på egen hånd :)

På samme måde vil man ofte opleve at børn i 13-14 måneders alderen virker til at gå lidt tilbage i udvikling. Ting han har kunne og gerne har ville selv, kan han pludselig ...


Annonce

... ikke. Han har måske spist fint med gaffel, men når I giver ham gaflen nu, så vil han ikke og insisterer måske på at blive madet og ofte vil man også opleve, at han måske helst vil være på skødet, han vil pludselig ikke sidde i sin høje stol, men vil spise fra mors og fars skød og måske fra jeres tallerkenen. Det er alt sammen helt naturligt og skyldes at han lige nu er rigtig godt træt sidst på dagen, for alt hvad han oplever, suger til sig, ja det trætter ham naturligvis.

Det er spændende at bevæge sig og når først han mestrer at gå, så kan det føles som om at han vil gå hele tiden. I har måske ventet på at dette tidspunkt skulle komme og nu ville I ønske at han en gang imellem kunne sidde stille og slappe af - for der er gang i ham hele tiden :) Hans nysgerrighed er stor og han undersøger alt hvad han kommer forbi og han vil især interessere sig for at skille ad og vælte - det kan være et tårn af klodser som I bygge op og som han vælter igen og igen. Han vil interessere sig for at putte ind, tage ud, åbne, lukke - simple puttekasser, simple puslespille, små æsker med låg osv. er rigtigt spændende legetøj.

Han begynder at bruge flere ord, bliver mere og mere bevidst om at bruge sproget og det er vigtigt at I lytter til ham og forsøger at tyde, hvad han siger og gentager ord, så han hører det korrekt udtalt. Det kan være at han f.eks. begynder at sige "bar" for far og så gentager I "Ja, det er far".


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Han vil elske sang og musik og det vil være en rigtig god idé at I synger for ham og sammen med ham. På samme måde er det rigtig fint at danse til musik og lade ham bevæge sig til rytmerne.

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre og vil også anbefale jer meget at læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling" :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex

Tvillingefødsel

Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.

En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.

Man...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce