Annonce

Annonce

Svar: Hvor længe ad gangen må baby underholde sig selv?


10. september 2013

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære lillepigens mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som om at jeres datter er rigtig godt igang motorisk og nyder at kravle rundt på gulvet, krybe over Bobles møbler, trække sig op, få fat i legetøj osv. og det lyder super fint. Det er rigtig dejligt og helt okay, at hun på den måde kan aktivere sig selv imens du lægger tøj sammen, laver mad, stryger osv.

Men du skal naturligvis være i nærheden, kommunikere med hende imens. Hun skal være inden for synsvidde og skal kunne pludre med dig, hvor du svarer tilbage. Ligesom du naturligt i løbet af dagen skal hjælpe hende med sproget. Det er vigtigt at du taler til hende, så dagen ikke foregår i stilhed :) Sæt ord på ting du gør sammen med hende "nu skal du have bluse på", "først den ene arm igennem", "over hovedet - borte tit-tit" osv. Ligesom du skal tale om ting I går forbi, når du triller tur i barnevognen "hov der kom en stor bus", "se der er en hund, vov-vov siger den", "se fuglen - pip-pip" osv. Og det samme når I spiser - det er vigtigt at du sætter ord på maden og fortæller hvad det er og at det smager godt "mmm mam-mam, dejlig mælk" osv.

Med den alder hun har nu vil hun naturligt begynde at pludre mere og mere i stavelser og du må gerne hjælpe hende med dette "ma-ma", "da-da", "ba-ba" osv. og de næste måneder frem mod 1 års alderen vil hun begynde at gå fra pludren til sludren f.eks. "ma-ba", "da-ba", "ne-ni", "di-da"... Og du må gerne sludre med hende, gentage det hun siger og også sige nye ting, som hun ...


Annonce

... kan lytte til og prøve at svare på :)

Og det er på samme måde også rigtig godt at synge fagtesange for hende, hvor du samtidig med at du synger også bruger dine hænder eller f.eks. cykler med hendes ben osv. når du f.eks. synger "hjulene på bussen drejer rundt, rundt, rundt" ...

En anden god leg til denne alder er "ride ranke". Hvor hun ridder på dine lår - og hvor hun hopper hurtigere og hurtigere efter hvem der kommer riddende og tilsidst "falder ned" mellem dine ben. Først kom bondens hest - gumbelis, tumbelis, gumbelis - så kom herremandens hest - trav, trav, trav og så kom kongens hest - hoppigaloppi, hoppigaloppi og ihhh - ned mellem benene. Bevægelserne på lårene bliver hurtigere og forventningens glæde er stor, fordi hun lærer at hun pludselig 'falder'.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også lege "gi-og-tag leg", det styrker sproget og er også mental stimulering. Du rækker hende et stykke legetøj, siger værsgo´, rækker hånden frem og siger "tak" og på den måde kan I skiftevis modtage og give:)

Så ja - hun må naturligvis gerne aktivere sig selv i nærheden af dig, når du har noget praktisk der skal laves i hverdagen, men det er vigtigt at du også snakker med hende og sørger for at stimulere hende på en måde, hvor I har direkte og tæt kontakt :) Mon ikke du allerede gør det ...:)

Det er svært at sætte præcis tid på, hvor meget hun kan ligge for sig selv, men det er naturligvis helt okay og dejligt, at hun kan det en gang imellem :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annonce