Svar: Menstruation og amning - 10 mdr.
Kære Maria
Tak for dit brev :)
Det er helt normalt at menstruationen kan komme 8 måneder efter fødslen - netop i takt med at antallet af amninger skrues ned og indtaget af skemad sættes op, så går din normale cyklus stille og roligt igang og din menstruation begynder igen. Hos nogle kvinder sker det langt hurtigere efter fødslen, nogle kvinder får menstruation allerede en måned efter fødslen, og hos andre sker det først, når barnet er 1 år eller mere. Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, og det kan også være forskelligt fra fødsel til fødsel, så mønsteret er ikke det samme hos samme kvinde fra barn til barn.
Det er på samme måde helt normalt at menstruationen kan være lidt uregelmæssig i starten, ligesom din blødning også kan være voldsommere. Og du skal give det tid og se om ikke det normaliserer sig. Hos nogle kvinder kører menstruationen fuldstændig regelmæssigt, og som man kendte det fra før man blev gravid, men hos andre kvinder er det altså helt anderledes - og derfor er det også vigtigt at man ikke regner med "sikre perioder", for der er stor sandsynlighed for at man kan blive gravid igen.
Hvis din blødning er ...
... meget voldsom og det på nogen måde er ubehageligt for dig, så skal du naturligvis drøfte det med din læge. Ellers vil jeg foreslå dig, at du drøfter det med lægen, når din dreng skal til 1 års undersøgelse. Så har din krop haft lidt tid til at komme ind i normal rytme. Det kan være en god idé at føre "menstruationsdagbog" i en periode, så du kan huske hvordan det er, hvor meget du bløder, hvor tit du bløder osv.
Lægen kan undersøge dig, henvise til gynækolog, henvise til ultralydsscanning osv. hvad der nu skønnes behov for. Hos en del kvinder er årsagen hormonel og derfor vil mange kvinder efter en fødsel blive anbefalet en hormonspiral - det kan du også tale med lægen om.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til hormonknopper - så ja, det er bestemt muligt at din dreng får hormonknopper, hvis din cyklus lige nu er ved at finde sig sig og da du stadig ammer. Der kan dog også være tale om varmeknopper eller knopper der kommer som reaktion på noget han spiser - ikke eksem, men knopper rundt om munden, hvis han spiser mad med lidt syre eller andet der kan irritere. Det kaldes for kontakt allergi.
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Brystspænding
Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.
Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.
Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.