Svar: Søvnproblemer vuggestuestart
Kære mor til nysgerrig dreng
Tak for dit brev og velkommen til - og hvor dejligt at høre, at du efter at have fulgt med på sidelinjen, nu selv har fået lyst til at skrive til mig :)
Jeg tror faktisk, som du også selv er lidt inde på, at der nok er flere ting som spiller ind hos jer - morgenamningen, brug for lidt mere tid og forsøg på at skabe fælles rytme og det kan godt lade sig gøre at kombinere dette.
Jeg synes det er synd, hvis du fjerner morgenamningen helt, da han lige nu naturligt har ekstra brug for at mærke dig, mærke at du er der for ham, og det hjælper ham til at starte dagen roligt "godt tanket op af mor", så han har noget at tære af, når du afleverer ham. Men jeg vil foreslå dig, at du prøver at aflkorte amningen mere og mere, så han ikke fylde sig med mælk, men når dertil, hvor det er en trøstetår og hvor han tilsidst helt kan undvære brystet. Så du ikke fjerner brystet, men trapper stille og roligt ud.
Det vil samtidig være rigtig fint at du lader ham være tæt på dig, så han kan mærke dig og sove videre sammen med dig og få den ekstra nærhed og fysiske kontakt, som han lige nu naturligt har behov for.
Det lyder som en rigtig god idé, hvis I kan forsøge at starte dagen en lille smule før, så han afleveres lidt tidligere lige nu og dermed har bedre mulighed for at lande, før han skal sove formiddagslur. Det handler også om at der om morgenen ofte er mere ro på og ligeså snart klokken er 8.30, så er mange børn afleveret, så når I kommer er lydniveauet og uroen højere end hvis I afleverer ham før. Det vil samtidig være rigtig godt hvis I kan afleverer ham i favnen på en pædagog, så du signalerer "nu tager xx sig af dig" og hun vinker farvel sammen med jeres dreng og der vil naturligt også være bedre tid til at tage sig af ham og hjælpe ham videre, hvis han ikke afleveres sent.
Jeg synes det er vigtigt at prioritere at han stadig får både formiddagslur og middagslur og det er rigtig ...
... godt, hvis formiddagsluren ligger mellem 9-10, som han nu viser behov for, så han også kan sove middagslur på et passende tidspunkt og hele dagens rytme ikke rykker sig.
Og jeg vil foreslå at du taler med vuggestuen om at de starter med at sætte ham i krybben eller hvor han nu skal sove, lader ham sidde og kikke. Gerne med lidt i hånden, en frugtbåd eller andet (dom du selv plejer at give ham) og imens kan de så putte de andre børn. Han kan således sidde og kikke som han plejer, spejle sig i de andre, finde ud af, hvad der nu skal ske og på den måde koble fra og når de andre så er puttet, så kan de lægge ham ned, og så er han måske mere parat til at skulle sove. Ritualet I har kan således godt overføres til vuggestuen, I skal bare aftale hvordan I gør, så han får den søvn han naturligt har behov for.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
At han om aftenen har rigtig svært ved at finde ro - både mentalt og fysisk - er helt normalt og skal ses som et sundhedstegn, selvom det naturligvis er hårdt. Det er en helt normal reaktion på hans vuggestuestart og det er rigtig fint det du fortæller omkring måden I tackler det hele på lige nu :) Det er super, at I lige nu vælger at blive hos ham, så han stadig er helt tryg ved at komme i seng og forbinder det at skulle sove med noget dejligt, trygt og rart. Det skal være en rar tid på dagen.
Lige nu er han naturligt stresset over alt det nye de sker, og derfor har han rigtig svært ved at sove og rigtig svært ved at slappe af og koble fra. Og her skal tiden arbejde for jer - i takt med at han lærer institutionen at kende, rutinerne, begynder at knytte sig til de voksne osv. så bliver han mere tryg ved det hele og vil begynde at sove bedre igen. Nogle børn reagerer med at have svært ved at sove, andre børn bliver helt slået ud og sover pludselig rigtig meget - sådan er børn så forskellige, men begge dele er helt normalt og ja - tiden arbejder for jer :)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Babysvømning
Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.
Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.