Svar: Vil gerne - og så alligevel ikke
Kære Pia
Tak for dit brev :)
Det er ganske rigtigt separationsfasen, du lige nu mærker sætter igennem. Det er måske snarere en "separations-gentilnærmelses-fase", for på den ene side vil han gerne selv, skubber dig måske væk, og så vil han op, har tydeligt brug for din favn og vil dig så måske alligevel ikke ... Og det er helt naturligt og hører alderen til.
Det er ingen tvivl om at din dreng lige nu har rigtig meget brug for at mærke dig, når han skal sove, og det er naturligvis rigtig fint og godt, at du giver ham den tryghed og nærhed, som han tydeligt viser behov for. Men du skal prøve at finde balancen, så det ikke pludselig bliver til en vane, at han kun kan falde i søvn i din favn. Derfor er det rigtig godt, at du stadig prøver at putte ham i barnevognen.
Jeg vil anbefale dig, at du prøver at lade ham sidde op i vognen, så han ikke starter med at blive puttet, men starter med at kikke på verden og ting I kører forbi. Du må også gerne give ham lidt mad i hånden, som han kan sidde med, pille i, gumle på, det kan nogle gange virke næste meditativt. Han kan også få lidt vand at drikke imens han er i sin vogn ...
... - en lille drypfri kop eller en kildevandsflaske med tut.
Og så tril ham og først, når han tydeligt viser sig parat til at kunne sove, så lægger du ham ned. På den måde kan du måske lære ham at falde til ro i vognen uden at du behøver tage ham op i dine arme ... han bliver så trillet i stedet, men dette kan du stille og roligt minimere. Det kan være sværere at bære rundt på ham, for han bliver jo også tungere og tungere...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så ja, det er en fase, men det betyder ikke at du ikke skal overveje, hvad du gør, for han bliver jo også mere og mere bevidst og det er en god idé at forsøge at holde fast i de gode rutiner I allerede har fået skabt - men når det er sagt, naturligvis ikke gøre tingene til en kamp eller et princip, hvis det eneste han har brug for lige nu netop er at mærke at du er der for ham og han så derefter sover roligt og godt - og det gør han jo :) Så lige nu lyder det ikke som om at han er uhensigtsmæssigt afhængig af din favn, men at det derimod giver ham den nærhed han har behov for netop i kraft af det udviklingsspring han lige nu går igennem.
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
Viden om børn:
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.
Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.
Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder