Brev:
Hvornår stopper korte lure?
Kære Helen,
Tak for svar på mit sidste brev. Det går noget bedre om natten nu.
Jeg vender nu tilbage med min søns søvnproblemer om dagen (han er nu næsten 16 uger og jeg ammer ham fuldt ud).
Siden han var 2 uger gammel har han kun sovet en halv time af gangen. I de første halvanden måned gik jeg lange ture med barnevognen om formiddagen for at få ham til at sove videre. Det lykkedes for det meste, men der kunne gå en halv til en hel time før det lykkedes og så sov han 20-30 minutter mere ca. Om eftermiddagen lå han på maven af mig i sofaen og der sov han bedst (ofte 1,5 til 3 timer med små opvågninger). Det var dog slet ikke en holdbar situation, da jeg jo aldrig havde armene fri. Om natten sov han 10-11 timer.
Da han var 7 uger fik jeg ham over i en slyngevugge om dagen og siden da har jeg alleroftest kunnet forlænge hans lure til 1,5 til 2 timers varighed. Problemet er bare at jeg skal vugge den konstant – ellers vågner han. Ind imellem sker det dog at han efter en halv til en hel time kan sove 10-30 min uden jeg behøver at vippe den. Ofte er han gladest bagefter når dette er sket, som om han er mere udhvilet. For problemet er jo også at han er meget pylret – også selvom jeg forlænger alle hans lure undtagen aftenluren når han tager sådan en.
Jeg har efterhånden læst alt (tror jeg) om søvnfaseskiftproblemer og om at forlænge lure – hvor vigtigt det er at han får søvnen og at jeg ikke skal vugge ham mere end det er nødvendigt for at han kan sove ...
... videre.
I barnevognen sover han stadig kun en halv time og jeg har ikke længere tålmodighed til at gå flere timer for at han evt. Falder i søvn igen.
Jeg synes det er megahårdt! Og jeg regner egentlig ikke med at du kan hjælpe mig videre ift problemet (men hvis du har nogle råd hører jeg dem selvfølgelig gerne).
Mine spørgsmål til dig er dog:
1) Hvornår mon det ændrer sig det med de korte lure??? For det gør det vel på et tidspunkt??? Hvis ikke så bliver det da utrolig hårdt for barnet at komme i vuggestue hvor de jo ikke kan vugge ham hele tiden.
Jeg kender flere der har haft børn med samme problem (ofte sov de dog 45 minutter) og de fortæller at det ændrede sig af sig selv da barnet var omkring 7-9 måneder. Et par stykker har dog sagt omkring et år.
Er det også din erfaring/viden? Og hvorfor mon det (forhåbentlig) ændrer sig på det tidspunkt?
2) Er det din erfaring at barnet bliver afhængig af at blive vippet? Jeg kender en hvis barn ikke ville ligge i slyngevuggen længere da han blev 5 mdr og der var ikke noget problem med at lægge ham i en alm. seng derefter. Hun havde også skullet vugge ham hele tiden for at han ikke vågnede i starten. Efterhånden havde hun dog ikke behøvet at vippe den heeele tiden.
3) Kan man mon komme til at bytte om på nat og dag ved at ”manipulere” med dagssøvnen ved at forlænge lurene? Sådan at barnet begynder at sove mere om dagen når man vugger, men til gengæld mindre om natten?
Med venlig hilsen
Den udmattede mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
27. oktober 2024 | Sovevaner | 4 mdr.
Kære Helen. Tusind tak for dit fine svar for et par uger siden. Vores dreng...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
Viden om børn:
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Tilstoppet tårekanal
Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.
Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.
Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.