Svar: Skilsmisse - hvad er bedst for barnet
Kære Maria
Tak for dit brev :)
Jeg er oprigtigt ked af at høre, at I forældre har valgt at gå fra hinanden. Det er naturligt en rigtig hård beslutning og noget som påvirker jer alle tre og det er bestemt ikke let - især ikke, når man har et barn sammen, for et eller andet sted, så vil det jo gå ud over barnet og det vil være helt naturligt at jeres dreng reagerer.
Det er derfor helt normalt at du mærker at jeres dreng lige nu bliver mere ked af det, pylret, mangler overskud - også selvom I forældre er blevet enige om, hvordan det skal være og i fælleskab har fundet en løsning, så er det jo en helt ny situation for jeres dreng. Han er stadig så lille at han ikke kan forklares, hvad der sker. Han kan ikke forberedes og kan ikke forstå - og han står lige nu i en meget forvirrende situation, som han naturligt reagerer på. Og faktisk kan man sige at det jo er et sundhedstegn, at han reagerer, det er bedre, end hvis han virkede fuldstændig upåvirket af situationen ...
Det lyder som om at I forældre er enige om en ordning, hvor jeres dreng er sammen med far i weekenden, er hos mor i hverdagene, har samme rutine i vuggestuen osv. Det lyder som en rigtig god idé at I forældre bor tæt ved hinanden, så hverdagen ligner sig selv så meget som muligt - ikke bare nu, men også når jeres dreng bliver ældre, skal til at have venner med hjem fra børnehave, skole osv. Deltage i forskellige fritidsaktiviteter, børnefødselsdage osv. Jo tætter i bor på hinanden, jo bedre vil han kunne gøre disse ting :)
Der findes ikke en fast løsning på "samvær". Det er helt individuel og lige nu skal I gøre det, som I finder bedst. Og så må ordningen justeres efter behov og de signaler jeres dreng viser behov ...
... for. Nogle gange vil han måske savne sin mor i weekenden og du kan komme forbi - andre gange vil han savne fra i hverdagen og far kan komme forbi ... I må se hvad tiden bringer.
Han har heldigvis en alder nu, hvor han begynder at forstå at I ikke er forsvundet selvom I ikke kan ses og han begynder også at kunne forstå små forklaringer og kan finde trøst i små ord som "du ser far igen" - det kan være en god idé at I giver ham et lille fotoalbum med billeder af jer hver især, ting som betyder noget for ham osv. som han kan kikke i. Og I kan tale med ham om det og sætte ord på og berolige, så han føler at I stadig er der og at det er okay at tale om den anden forældre, det er okay at savne.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis det viser sig problematisk for jer at blive enige om, hvordan det skal fungere fremover, så kan I altid kontakte statsforvaltningen og bede om at få børnesagkyndig rådgivning. Man kan godt få børnesagkyndig rådgivning, selvom man ikke har en sag kørende i statsforvaltningen. Det er ofte en børnepsykolog eller en socialrådgiver der giver denne rådgivning. De vil være gode til at rådgive, da de sidder med en stor viden omkring netop skilsmisser og deleordninger i det daglige.
Jeg synes bestemt at I skal kontakte vuggestuen med det samme. Det er vigtigt at de ved besked. Det er vigtigt at pædagogerne er opmærksom på jeres dreng og på hans reaktioner - og at de ved, hvorfor han i visse situationer måske pludselig reagerer anderledes end han plejer, ligesom de naturligt vil kunne tale med ham, trøste og berolige ham på en anden måde, når de ved, hvad der foregår derhjemme.
Jeg håber du kan bruge disse tanker lidt videre og ønsker jer alle tre rigtig meget held og lykke, stort knus med på vejen :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Mødregruppe
De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.
Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.
Det kan være en stor glæde at mødes med andre...
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.