Svar: Renlighed - 2,5 årig dreng
Hej med jer
Tak for jeres brev :)
I fortæller at jeres dreng "slet ikke viste nogen som helst interesse, eller sagde når han skulle tisse" og at I derfor har indført faste tissetider ... og det lyder faktisk som om at I er startet for tidligt. Selvom han er 2.5 år, så skal han være både fysiologisk og mentalt parat, og det bedste tidspunkt at træne renlighed på, er hvis han selv viser interesse for det - og det har han faktisk ikke gjort.
I princippet kan I godt blive ved med at sætte ham på toilettet og kan også "gøre ham renlig" ved at gøre det tit nok, så han naturligt kommer til at tisse på toilettet og ikke i bleen, men det er rigtig vigtigt at han selv har fornemmelsen for at han skal tisse. Han skal kunne fornemme tissetrang og nå at sige til før det sker.
Man kan sige at renlighed har 3 faser:
I første fase kommer han og beder om at få en ny tør ble på. Han registrerer altså at der tis i bleen og at den ikke er rar at have på.
I anden fase, oplever han at det sker - "nu tisser jeg?!" og er således bevidst om, hvad det er der sker og hvordan det føles.
I tredje fase, når han at sige til lige inden "mor jeg skal tisse" og I skynder jer af sted for at nå toilettet i tide.
Det lyder som om at jeres dreng lige nu er nået til eller ved at nå til fase to og det er naturligvis rigtig godt. Det lyder dog som om at han stadig har brug for tid til at finde ud af ...
... det.
Jeg synes det lyder fornuftigt at bibeholde de faste tissetider, så han stadig oplever at han kan tisse på toilettet, at det lykkes nogle gange, og at det er det, han nu skal. Det vil være rigtig fint at han har faste toilettider morgen og aften og 1-2 gange i løbet af dagen f.eks. i forbindelse med måltider og inden I kører ud for at handle eller lignende. Men han skal også have lidt ro ind imellem, hvor han en gang imellem selv har mulighed for at sige til og fornemme at det er nu. Og det er vigtigt at han stadig har ble på, så der ikke sker noget ved at han kommer til at tisse i bukserne, fordi han endnu ikke er helt opmærksom og klar.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er vigtigt at du ikke spørger om han skal tisse, for så vil han naturligt sige nej. Derfor er det vigtigt at du tager ham i hånden og følger ham på toilettet, som en helt naturlig del af det der sker i hverdagen - "kom vi skal lige ud og tisse inden vi kører". Det er en fast regel, der gælder for alle hjemme hos jer - I tisser før I tager nogen steder, for man ved aldrig, hvornår der lige er et toilet :)
Det vil være en rigtig god idé at læse bøger for ham om at smide bleen, så han bliver pejlet lidt ind på, at det forventes af ham og at det er noget alle skal på et tidspunkt. Netop for at få skabt lidt interesse for projektet :) Men I skal stadig give det tid og have tålmodighed.
Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Babynest
En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.
En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!
Hilsen drengens forældre