Svar: Brokker sig/græder ved natputning
Kære Maria
Tak for dit brev :)
Planen for dagen ser umiddelbart fin ud. Det lyder helt fint med 2 skemåltider dagligt, vand af kop og stadig amning/flaske 6-7 gange i døgnet.
Det at skulle overgive sig til søvnen er altid forbundet med adskillelse fra forældrene og det vægrer børn sig naturligt mod. Man ser det hos større børn, hvis man f.eks. vælger at lave en del af putteritualet i stuen (læser en bog i stuen eller mor ammer i stuen) og man så derefter går til værelset for at putte barnet. Det giver en risiko for at barnet oplever, at nu slutter det hyggelige og rare og i stedet starten den forfærdelige separation og barnet vil naturligt protestere mod at blive sove og mod at blive puttet.
Og nogle gange ser man det også hos små børn - jeres dreng er meget bevidst nu. Han skelner mere og mere tydeligt imellem om han er hjemme eller ude, om han bliver holdt af mor, far eller en fremmed. Han græder måske hvis bedsteforældre eller andre kommer for tæt på ... Og lige nu har han tydelig rigtig meget brug for at have jer tæt på, når han skal sove. Oog det lyder faktisk for mig som om at det skift der er mellem favn og seng er for svært for ham. Han falder til ro i jeres favn, enten ved at få bryst eller flaske, men når han så flyttes over i tremmesengen, så bliver han frustreret og ked af det.
Nogle gange kan man komme væk fra dette ved at svøbe ham, putte ham i en sovepose eller lignende, så skiftet mellem favn og sen ikke bliver så voldsomt, men hos jer lyder det faktisk ikke som om at det er helt nok.
Jeg vil derfor anbefale at du enten lægger dig med ham og ammer ham i søvn i dobbeltsengen - og lader ham falde i søvn der - og først når han sover helt, så flytter du ham over i tremmesengen. Du skal naturligvis sikre dig at han ikke kan ...
... trille ned af din seng og at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Du kan evt. vælge at lade ham lige og så først flytte ham over i tremmesengen sen aften, hvor du så ammer ham igen eller giver ham flaske, som han så spiser mere eller mindre i søvne.
I kan også vælge at give ham flaske direkte i tremmesengen, så han får mælken hvor han skal falde i søvn og får lov til at ligge der, altså ikke oplever at blive flyttet undervejs. Det er her vigtigt at I eleverer hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt. Det kan I gøre ved at komme en lille pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under hans madras i hovedenden, så hele madrassen løftes lidt op.
Det er rigtig fint at I forsøger jer frem med puttetidspunktet - måske skal han puttes lidt før, så han ikke bliver overtræt og måske skal han puttes lidt senere, så han netop er træt nok til at falde i søvn ... I er her nødt til at prøve jer lidt frem :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til hans opvågninger om natten, som I synes er taget til, så skal I være opmærksomme på, hvor meget skemad I giver ham. Det er vigtigt at skemaden ikke fylder så meget, at den tager plads op fra mælken. Han skal stadig drikke samme mængde mælk som han plejer - ellers vil han naturligt søge ekstra mælk om natten. Det er således bedre at give ham ¾-1 dl. grød eller mos og han så drikker bryst eller flaske efterfølgende - end at give ham 1 ½ dl. grød eller mos (eller måske mere) og han så ikke drikker nok mælk og i stedet søger sit behov dækket om natten.
Og når det er sagt, så er de fleste børn 6 måneder før de begynder at kunne sove igennem uden at få mælk om natten. At sove igennem i den alder vil være at sove f.eks 5 timer fra midnat til næste morgen tidlig :)
Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Gulsot nyfødt
Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.
Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...
Fiskeolie og børn
Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.
Det er vigtigt at variere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.