Annonce

Annonce

Svar: Overgang til grød og mos


15. august 2013

Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Annette

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at du kunne bruge mit tidligere svar :)

Det er helt naturligt at jeres datters appetit kan variere lidt og det er helt okay, at hun nogle gange spiser hver anden time og andre gange først spiser hver 4 time. Ligesom børn skal have lov til at søge brystet og die, når de har behov, så skal børn der får flaske også have lov til at flekse deres behov lidt.

En fordel ved at give flaske er jo at du ved præcist, hvor meget hun drikker - og det kan naturligvis også nogle gange gøre dig urolig, hvis hun så indtager en del mindre end du regner med. Som tommelfingerregel bør hun indtag 1/6 af sin vægt i døgnet. Og hendes behov for mælk vil derfor naturligt øges i takt med at hun bliver ældre og dermed fysisk større.

Jeg ved ikke hvad din datter vejer, men hvis hun f.eks. vejer 5200 gram, så skal hun have ca 870 ml i døgnet. Dette vil ofte være fordelt på 6-8 måltider, så hun spiser ca hver 3-4 time og betyder at hun vil drikke mellem 100-145 ml hver gang. Hvis hun indtager meget mindre end sit udregnede behov, så vil det være rigtig godt lige at drøfte det med lægen.

Du skal naturligvis også holde øje med hendes vandladninger. Det er vigtigt at hun tisser og at urinen er klar. Og hun skal også have afføring mindst en gang i døgnet og den bør ikke være hård, men skal være grødet. Hvis hun har tendens til hård mave, så er det vigtigt at du forsøger at holde maven igang - evt. ved at tilbyde hende en anden erstatning og/eller ved at give hende lidt laktulose. Hvis hun har tendens til hård mave, så vil det påvirke hendes appetit og ...


Annonce

... det kan gøre at hun så ikke spiser helt nok.

Indtil videre skal hun kun have mælk - masser af mælk. Og det skal være modermælkserstatning, det vil sige den type erstatning, som kan gives fra fødslen.

Når hun så bliver et sted mellem 4-6 måneder, så kan du begynde med lidt skemad. I første omgang ganske små smagsprøver og det er en god idé at starte om dagen f.eks. til frokost. Man starter ofte med en mild grød af mad, ris, boghvede eller hirse og stille og roligt udvides mængden og det hun får. Samtidig kan hun få lidt vand af en kop sammen med skemaden, men stadig skal hun til den tid have mælk fuldstændig som hun plejer - man kan se at smagsprøverne på grød kommer ud over den sædvanlige mængde mælk :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er vigtigt ikke at starte for tidligt med skemad og det er på samme måde også vigtigt ikke at komme for sent igang. Derfor skal du, når hun først bliver fire måneder holde øje med hende og lægge mærke til de signaler hun sender. Et signal kan f.eks. være at hun åbner munden bevidst, når hun tilbydes d-dråber på en ske, at hun kan holde hovedet selv, at hun følger maden du spiser med øjnene osv. Det er ofte også et signal at hun, på trods af at du øger hendes mælkeindtag, ikke virker mæt nok af mælk og derfor melder sig hyppigere.

Jeg vil anbefale dig meget at købe min bog "Helens bog om børn og mad". I den guider jeg igennem fra de første smagsprøver og til hun er 18 måneder gammel. Du kan læse måned for måned, hvad du kan give og hvordan. Du finder opskrifter, dagsplaner, kan slå alle fødevarer op osv.

Håber ovenstående hjælper lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ekstra væske baby

Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Læs mere i Babylex

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce