Svar: Madpakke og kontrol af spisning
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Som udgangspunkt, så er det en rigtig god idé, at servere mad for børn, som består af forskellige valgmuligheder. Det vil være en rigtig god idé, at give hende en madkasse med, hvor der er lidt forskellige rum - og hvor du så kommer lidt forskellige fødevarer i hvert rum - og så lade hende spise det hun vil og i den rækkefølge hun har lyst.
Naturligvis kan du, når I sidder derhjemme, og hun beder om at få mere frikadelle, sige "du må gerne få en frikadelle mere, men du skal lige spise din gulerod først" eller lignende. Men som udgangspunkt, så er det en god idé at give hende madro og tro på, at hun selv kan styre hvad hun har lyst til. Det er en rigtig god idé ikke at kommenterer på, hvad hun spiser, hvordan hun spiser og hvor meget hun spiser, men netop give hende ro til at spise.
Det er naturligvis dig, der bestemmer, hvad hun får og hvad udvalget er. Og ja - det vil være rigtig fint at hun får en klapsammen rugbrød, grovbolle eller lignende og ved siden af så tilbydes kylling, pølse, frikadelle (kød eller fiskedelle) osv. Ligesom hun også kan få grøntager med af forskellige slags eller du kan lave pastasalat ...
... eller lignende, som hun kan få med i en bøtte. Det kan være en god idé at bruge rester fra aftensmaden, så hun får et koldt kyllingelår med, som skal gnaves, en frikadelle eller lignende - det kan også være pasta med kødsovs, lasagne osv. hvis de har mulighed for at lune maden i børnehaven.
Det er vigtigt at du gør maden så let tilgængelig som mulig. Når mange børn har mad med hjem i madpakken, så er det fordi de får for store stykker med. De får f.eks. en hel gulerod med, og det tager så lang tid at gnave sig igennem den, at de aldrig når at spise noget af det andet. Derfor skal maden skæres ud i små mundrette stykker, så det er let at gå til og så hver del ikke tager for lang tid at spise. Og ofte spiser de så faktisk lidt af det hele eller tømmer madkassen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er en god idé ikke at pakke alt ind i stanniol, men lægge det i små rum, så det er let at få fat i og så din datter ikke skal bruge en masse tid på også at pakke det ud. Ofte fjerner det også fokus fra det at spise, fordi alle omkring bordet vil sidde og følge med i, hvad der er i hinandens pakker og så glemmer de at spise.
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Fiskeolie og børn
Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.
Det er vigtigt at variere...
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.