Annonce

Annonce

Svar: Fluesmækkerforklaring og farlige eventyr


13. august 2013

Kategori:
Alder:
2 år, 11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære mor

Tak for dit brev og alle dine tanker. Du har naturligvis et eller andet sted ret i at børn tids nok kan blive konfronteret med en masse ting som hører voksenlivet til og der er ingen grund til at give dem bekymringer :) Derfor er det også vigtigt at forsøge at svare på alle de spørgsmål børnene har, uden at gøre dem yderlige usikre eller bange for ting - og ofte er meget små forklaringer faktisk nok. I takt med at de bliver ældre, så udvides deres verden og dermed også deres spørgsmål og mere uddybende svar kan komme til.

Du har naturligvis ret i at det kan være rigtig svært at forklare, hvorfor det er i orden at smække fluerne med en fluesmækker, når det ikke er i orden at træde på snegle i haven - og måske skal I anerkende at jeres datter har følelse for fluerne og derfor ikke smække dem, men i stedet, lukke dem ud af vinduet, så de kan flyve væk. En god forklaring på, hvorfor der er forskel på fluer og snegle findes der jo nok ikke.

I kan naturligvis også prøve at forklare hende at fluerne sidder på jord, kokasser og lignende og har meget beskidte fødder og at I ikke vil have dem i huset, fordi de kan sætte sig på jeres mad. I kan også prøve at forklare, at I smækker dem, fordi de så dør hurtigt - I kunne ikke finde på at tage vingerne af dem eller lignende, fordi det ville være dyrplageri osv. Men ja - nogen god forklaring er der nok ikke og helt grundlæggende så er det jo en rigtig fin holdning og medfølelse hun viser og det synes jeg er rigtig vigtigt at anerkende. Derfor kan en reaktion, hvor hun stiller spørgsmålstegn ved det I gør, også være at sætte ord på, at det er rigtigt tænkt og at det er fint at hun siger det, så hun hører at I lytter til hende og den mening hun har.

Og det samme gælder når hun bliver ældre og spørger til hvorfor I spiser dyr. I kan her naturligvis forklare at det er en naturlig del af fødekæden - større dyr spiser mindre dyr og give forskellige eksempler på dette. ...


Annonce

... Det kan også være at I skal anerkende, at hun måske bliver vegetar og derfor fravælger kød og fisk ...

I forhold til at lære om døden og livet - "hvordan bliver man født?", "hvordan kommer barnet ind i maven?", "hvordan ved man at barnet skal ud?" - og til den modsatte ende "Hvorfor dør man?", "kan børn dø?", "dør du?", "hvad sker der, når man dør?" osv. så vil disse spørgsmål naturligt ofte komme helt af sig selv - ofte hos børn i børnehavealderen. Og generelt tænker jeg, at det er rigtig vigtigt at svare ærligt og være åben, når barnet spørger, men hele tiden medtænke at de måske ikke behøver få hele forklaringen med det samme.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og nogle spørgsmål kan være rigtigt svære at svare på, fordi du måske ikke selv er helt overbevist om, hvad der egentlig er den rigtige forklaring - et spørgsmål som "hvad sker der, når man dør?" kan være et svært spørgsmål. Og her kan det nogle gange være en idé at forklare, at det er lidt forskelligt, hvad man tror på, give nogle eksempler og så spørge barnet "hvad tror du der sker?" - og så tage udgangspunkt i dette. Og det kan sagtens være at barnet siger "jeg tror vores hund nu er oppe hos morfar" og så kan du jo sagtens svare bekræftende på dette, også selvom du måske tænker noget andet "ja, det lyder rigtig dejligt, hvis de to er sammen nu" eller lignende.

Jeg tænker at børnesange og historier for børn, er en meget god måde at komme omkring visse emner og netop få drøftet lidt uden at det bliver alt for alvorligt og trist. Det hele bliver lidt mere naturligt på denne måde. Når det er sagt, så er det dog en rigtig god idé at undersøge, hvad alder forskellige historier (og film) egner sit til - der er en grund til at visse historier ikke anbefales for mindre børn. De skal have en vis alder, for ikke at blive bange for det de hører eller det de ser og det er vigtigt at lytte til dette.

Jeg håber du kan bruge lidt af disse tanker videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce