Annonce

Annonce

Svar: Amning/flaske og søvn


12. august 2013

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Linden

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er en forudsætning for at kunne undvære mælk om natten, at jeres datter får mælk nok i løbet af dagen og aftenen, ligesom hun med den alder hun har nu, skal have mange små måltider hele dagen igennem. Det er derfor vigtigt, at du forsøger at holde mængden af skemad om dagen på et niveau, som sikrer hende mælk/væske nok og som samtidig også mætter hende nok. Hvis hun ikke drikker helt nok om dagen, vil hun naturligt skulle søge mælken/væsken om natten.

Derfor anbefaler jeg ofte at man giver lidt mindre skemad af gangen og lidt flere måltider dagen igennem. Det kan således være bedre at give hende 1 dl grød eller mos og hun så tager imod brystet, end at give hende 1 ½ dl skemad og hun så afviser brystet eller ikke drikker nok. Når det er sagt, så har hun dog også en alder nu, hvor hun ikke længere behøver helt så mange amninger og jeg plejer at anbefale 4 amninger i døgnet til børn på 7 måneder.

Det er korrekt at hun i stedet for amning kan få fire flasker - og du må naturligvis gerne gå over til at give flaske. Fordelen ved flaske er, at far jo kan tage mere over og samtidig kan modermælkserstatning nogle gange mætte lidt mere - nogen garanti for dette, er der dog ikke, men det kan naturligvis forsøges.

De fire flasker eller amninger anbefaler jeg ligger inden middagslur, aften, sen aften og tidlig morgen og mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes/flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (evt. jerntilskud), frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden amning.

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og puttes til middagslur ca kl 13 - tidspunktet kan variere efter hvor lang en formiddagslur hun tager

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden, vand af kop. Må gerne i en overgangsperiode få en lille amning om eftermiddagen, hvis du skønner at det kan hjælpe hende til ikke at søge brystet helt så meget om natten.

Powernappen springes måske over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, kogte blomkål og broccolibuketter og lignende i hånden, som hun kan gumle på selv. Mere og mere familiemad, det vil f.eks. være rigtig fint med forskellige risretter nu, f.eks. boller i karry, ris med rødspætte osv. Vand af kop.

Ammes - skiftes - ammes eller flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og sover videre uden mælk til næste morgen tidlig. At sove igennem er lige nu at sove 5-6 timer uden mælk.

Det er som du kan se amningerne formiddag og eftermiddag der forsvinder først - og så naturligvis amningen midt nat. Men det kan være en god idé at amme en ekstra gang eftermiddag, for at være sikker på at hun får mælk nok og ikke behøver søge det om natten.

Det er også helt fint at du nu vil forsøge med flaske og det lyder fint at lade far forsøge sig om aftenen. Når du går over til flaske, så vil det være rigtig godt at lade en amning af gangen blive erstattet af flasken. Det gør at din krop får mulighed for at følge med og din mælkeproduktion nedsættes stille og roligt. Det gør også at jeres datter får mulighed for at vænne sig til flaske og ...


Annonce

... modermælkserstatning i et roligt tempo.

Det vil sige, at hvis du lige nu ammer 4 gange i døgnet, så vil det være rigtig fint at gå over til at amme 3 gange og give flaske en gang. Herefter kan du gå over til at amme 2 gange og give flaske 2 gange. Derefter give 3 flasker og amme 1 gang. Jeg vil anbefale at den amning du stopper sidst er amningen tidlig morgen. Det vil sandsynligvis være dejligt for dig, hvis du der kan tage hende over til dig, amme og I så kan sove videre - og måske vil I gennem længere tid netop kunne nyde denne ene amning. Det vil også gøre det muligt for dig en gang imellem at lægge hende til, hvis I f.eks. er ude og hun bliver ked af det. For nogle kvinder fungerer det at amme blot en gang i døgnet og det kan være et forsøg værd :)

Flaske om aftenen kan du give hende imens hun ligger i tremmesengen, så hun lærer at falde i søvn der og forbinder det med stedet, hvor hun skal sove. På samme måde kan hun få flaske i barnevognen inden middagsluren, hvis det vil fungere bedre for jer. Det at få flasken, hvor hun skal sove, kan nogle gange gøre det lettere at putte hende, fordi hun ikke oplever et skift undervejs. Når hun først er i favn og derefter flyttes over i seng, så vil hun måske protestere og blive ked af det.

Nogle gange har hun naturligt brug for nærheden, når hun får mælk og vil derfor blive ked af at blive lagt i sin seng. Her kan du i stedet vælge at lægge dig med hende (eller far kan) i dobbeltsengen og give hende flaske imens hun ligger ved siden af jer - som hvis du ammede hende liggende. Og så lade hende falde til ro og falde i søvn der. Hun kan flyttes til egen seng, når hun sover. Det er okay, hvis det er sådan hun lige nu vil sove bedst. Det vil dog være en god idé at I forsøger at få hende til at slippe flaske (eller bryst), før hun sover helt - det vil sige, at hun skal die, slippe, kikke på dig, smile til dig, trille om på siden og falde i søvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Vær opmærksom på, at hvis hun får flaske og ligger ned, så vil det være rigtig godt at elevere hende hovedgærde, så hun ikke ligger helt fladt. Det er vigtigt for at undgå tilbageløb til mellemøret og forebygge mellemørebetændelse.

Det kan, som du ser i dagsplanen, også være en rigtig god idé nogle gange at dele mælkemåltidet om aftenen i to, så hun får bryst, skiftes, får bryst igen og først derefter puttes. Du kan også gøre det, at du giver bryst, skifter hende, giver flaske og putter - for på den måde at få hende tanket lidt ekstra op.

Nogle gange er det godt at koble tremmesengen til forældresengen. Det vil sige fjerne den ene side af tremmesengen og sætte de to senge sammen. Naturligvis sikre at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. På den måde kan hun ligge i sin egen seng og du kan samtidig ligge i din seng - og du kan lægge hænderne over på hende, berolige hende, holde hende i hånden, kærtegne hende osv. Hun kan således mærke dig, men er samtidig lidt på afstand af dig (og dermed også af brystet) :)

Og nogle gange må far tager over om natten - far kan give sammen fysiske kontakt og nærhed. Lillepigen kan putte sammen med far i dobbeltsengen, han kan berolige betrygge og give hende masse af omsorg - men han kan af gode grunde ikke amme og han dufter heller ikke af mælk, så nogle gange vil det faktisk virke, at far og datter sover sammen og mor sover i et andet rum ... Igen skal I gøre det, som I umiddelbart fornemme vil være bedst hos jer :)

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce