Annonce

Annonce

Svar: NEJ og hvor meget skal jeg bestemme


11. august 2013

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Pia

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Først - du lyder til at være en kærlig, sød og omsorgsfuld mor og du skal ikke være ked af det, når det nogle gange er svært - for det er svært :)

Der er naturligvis flere ting som spiller ind og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det er rigtig vigtigt at du forsøger at skabe en fast rytme for dagen, fordi det har betydning for, hvornår din datter er parat til at skulle sove. Du skal således være sikker på at puttetidspunktet er rigtigt - og det kan du bedst være sikker på, hvis dagsrytmen er ens uanset om det er hverdag eller weekend. Det betyder at din datter skal op til samme tid hver morgen, spise til faste tidspunkter osv. - og altså puttes til samme tid til middagslur (variation +/- ½ times tid) - måske vil hun have behov for at blive puttet ½ time senere derhjemme end hun skal i dagplejen og det er okay:)

Du skal prøve med det samme at signalere at det er sovetid. Det vil være rigtig godt, hvis din datter puttes med en bamse, en sut, putteklud eller lignende og at dette bruges som et fast ritual - både når hun skal sove til middag og når hun puttes om aftenen. Disse små ting vil associere til at det er sovetid, de vil altså minde hende om, hvad det er der skal ske nu.

På samme måde vil det være rigtig godt, hvis du har et fast ritual du bruger, når hun puttes. At du f.eks. giver hende en banan og en kop mælk, før hun skal sove eller at du synger en bestemt sang, trækker en spilledåse op eller lignende. Igen for at signalere at nu er det sovetid.

Og så skal du prøve at fornemme, hvorvidt du behøver være der, når hun skal sove. Hun lyder ikke umiddelbart ked af det og derfor kan du godt prøve at putte hende og så gå kortvarigt fra hende. Hun vil måske ikke falde i søvn med det samme, men vil ligge og kikke, pille ved sin bamse osv. og det må hun godt. Det er helt okay at hun har brug for lidt tid til at koble fra, før hun kan overgive sig til søvnen.

Du kan prøve ikke at signalere "sjov og leg", men med det samme signalere at det er sovetid - ikke grine af de ting hun finder på (selvom det kan være svært, jeg ved det godt), men prøve med din mimik og din tale at forklare ...


Annonce

... hende at det er sovetid nu. Det kan være at bruge små ord "nat-nat", "ssshh-ssshh" eller lignende. Fordelen ved at bruge ord er også at du kan sige dem på afstand, så du kan nogle gange prøve at stikke hovedet ud på altanen og sige ordene, så hun hører at du er der, men også forstår at det er sovetid.

Hvis hun har brug for lidt væske, så kan du også give hende en drypfri kop med lidt vand med i barnevognen, så kan hun ligge og drikke lidt, slappe af og finde roen og derefter falde i søvn.

Nogle gange kan det hjælpe, hvis hun kan se dig og du står og laver noget praktisk, så hun mærker at du er der, men uden at du giver hende direkte opmærksomhed. Naturligvis skal du her svare hende, hvis hun kalder på dig, ligesom du igen gerne må gentage dine små ord "nat-nat", "sove-nu", "læg dig ned skat" osv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal prøve at vurdere hendes gråd, hvis hun græder. Hun skal naturligvis ikke græde ulykkeligt, så er noget galt og hun må tages op, trøstes og beroliges. Men hun kan godt græde lidt "protestgråd" en slags "jeg vil ikke sove, jeg vil hellere lege-gråd" og hvis du ved at tidspunktet er rigtigt og at hun er helt parat til at sove, så må du i denne situation godt holde fast i at det er sovetid. Her kan det nogle gange være nødvendigt at du stiller dig hos hende og holder dine hænder på hende, for at hjælpe hende til fysisk ro (ikke kæmpe og ikke være hård). Andre gange kan det være bedre at du vælger at trille hende en tur i barnevognen.

Hvis du vælger at trille hende en tur, så kan det være en idé at lade hende sidde op og kikke på verden - og så først lægge hende ned, når hun tydeligt viser sig parat. Når hun sidder og kikker, så anerkender du hendes lyst til at opleve, mærke verden, pludre og have kontakt med dig - men sikrer på samme måde at hun bliver rigtig træt og derfor vil falde i søvn. Og på den måde får hun den søvn hun har behov for.

Jeg vil anbefale dig meget at læse to af mine bøger "Helens bog om dit barns udvikling" og "Helens bog om gråd og trøst". Min udviklingsbog går op til 3 år og "gråd og trøst" går op til 5 år, så du kan få noget ud af begge bøger :)

Rigtig meget held og lykke, håber du er hjulpet lidt videre på vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex

Hormonbehandling

Hormonbehandling bliver brugt som fertilitetsbehandling, ofte i forbindelse med insemination.

Man giver kvinden hormontabletter som stimulerer kvindens ægløsning, så der modnes flere æg end normalt.

Derudover kontrollerer man kvindens ægløsningstidspunkt, ved hjælp af hormon-indsprøjtning, så man kan afpasse tidspunktet fuldstændig med samleje eller insemination.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce