Annonce

Annonce

Svar: Småtspisende baby


5. august 2013

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Et eller andet sted tænker jeg, at du nok skal acceptere, at din dreng ikke er den store spiser - han er set på børneafdelingen og børnelægerne siger at han intet fejler. Han udvikler sig rigtig fint, smiler, leger, bruger sig selv motorisk - og sover tilsyneladende godt - og det skal du naturligvis holde fast i. Men også være sikker på at han ikke sover som han gør, fordi han er "sløv", netop fordi han mangler væske. Derfor er det rigtig godt at du er opmærksom på hans bleer og på at han stadig skal tisse nok og også tage nok på:)

Det er naturligvis vigtigt at han får mælk - både for at få de vitaminer, mineraler osv. som han har brug for og med den alder han har, så er mælken hans hovedindtag. Derudover handler det også om at sikre ham væske nok og mit umiddelbare bud vil være, at det vil være rigtig godt, hvis du kan få ham til at drikke ca 800 ml mme dagligt og derudover få ham til at drikke vand af kop sammen med skemaden og også gerne som trøstslukker ind i mellem.

Jeg synes som du at det er rigtig lang tid at sove fra 20.30 til 06 uden at få mælk, når man kun er 4 måneder gammel og det ville være rigtig godt, hvis du kunne få ham til at drikke bare en flaske ekstra i dette tidsrum. Hvad ville der ske, hvis du sen aften før du går i seng tager ham op, skifter ham, så han vågner lidt og så giver ham en flaske og derefter putter ham igen? Ville han så kunne drikke en flaske mere og få øges sit behov for mælk - og måske vænne sig til at føle behov for en flaske netop der, altså begynde at føle lidt tørst. Du har nemlig ret i at han godt kan have vænnet sig til at "lade sig nøjes med lidt" og derfor ikke efterspørger det. Og jeg tænker derfor at du ved i en periode at give ham flaske sen aften, måske kunne lære ham at tage flasken her ...

I takt med at han får mere og mere skemad, så vil hans indtag af mælk om dagen jo naturligt blive nedsat. Det kan selvfølgelig gøre at han så af sig selv begynder at søge mælk/væske på ydertidspunkterne og på den måde kan tiden også arbejde for jer, men det ...


Annonce

... er ikke sikkert og netop derfor tænker jeg at flaske sen aften kunne være en idé at arbejde lidt på.

Normalt anbefaler jeg en rytme, hvor man starter med skemad og følger efter med flaske, men hos jer lyder det til at fungere rigtig godt at starte med flasken og jeg synes du skal bibeholde dette lige nu. Mælken er som sagt vigtigere end skemaden og det er rigtig godt at han lige nu tager imod begge dele om dagen og din dagsplan er fin, den må du gerne bibeholde.

Det er også dejligt, at han er glad for smagen af Nan 1 - du kan bibeholde denne til han er 6 måneder og her skifte til Nan 2, som vil sikre ham lidt ekstra jern. Du kan også prøve en gang imellem at skiftet til en anden mme, fordi de alle smager lidt forskelligt og nogle gange vil børn spise lidt mere, hvis de får en anden smag ... Men igen - du skal ikke ændre på noget som fungerer og lige nu er han glad for sin Nan og det fungerer og det er også vigtigt at holde fast i :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skriver at han nogel gange har lidt hård afføring og du skal være opmærksom på at hvis han har forstoppelse, så kan dette også nedsætte hans appetit og være årsagen til at han ikke drikker helt nok eller ikke søger flasken så meget. Det er derfor vigtigt at holde hans mave igang - du kan give ham lidt frugtmos f.eks. sveskemos, du kan også vælge at give ham lidt laktulose i en periode, for at se om det vil gøre nogen forskel.

Det lyder som om at det hos jer har været den helt rigtige beslutning at stoppe amning - også selvom du stadig synes det er svært. Du ved jo ikke hvor meget han har fået hos dig når du har ammet, men nu ved du præcist hvad han drikker og det kan både give ro og også gøre dig urolig - og naturligvis skal du holde øje med ham og medtænke hans indtag af mælk, men samtidig holde fast i at han lige nu lyder til at trives, og faktisk trives bedre end han tidligere har gjort og I har generelt fået mere ro på hjemme hos jer og det er bestemt vigtigt at tage med :) Jeg tror derfor også at tiden vil arbejde lidt hos jer ...

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hoppegynge

Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.

De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....

Læs mere i Babylex

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annonce