Annonce

Annonce

Svar: 11 måneder pige har svært ved at falde i søvn


5. august 2013

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære tvillingemor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Når man har tvilinger, så er man naturligt ekstra udfordret på mange punkter og det er helt naturligt at det betyder meget for jer, at børnene sover nogenlunde samtidig og sover nogenlunde godt :) Når man har tvillinger, vil det naturligt også nogle gange kunne være ekstra frustrerende, fordi man let kommer til at sammenligne børnene og når det, der virker på den ene, ikke virker på den anden, ja hvad skal man så. Teorier om børn i forskellige aldre, hvordan de reagere osv. er også svære at komme med - for de er jo lige gamle og burde derfor reagere ens, men faktum er bare, at selvom de har samme alder, så er de to vidt forskellige individer, med hver deres personlighed og hver deres behov. Og jeres lille pige har tilsyneladende et ekstra stort behov for nærhed og tryghed - og det kan hun sagtens have, selvom hendes bror ikke har det. Måske vil han få det i 13-15 månedersalderen, hvor hun så kommer lettere igennem denne periode ... bare så I er forberedt :)

Når man er 8-9 måneder gammel, så er man igang med separationsfasen. Og det lyder som om at det netop er i denne alder, at I har oplevet problemer med søvnen. I nævner selv, at I måske har ladet det komme lidt for langt ud, så hun nu er ekstra lang tid om at finde ro - og det kan der sagtens være noget om. Det der er vigtigt er, at I lige nu giver hende den ro og nærhed der er nødvendig, for at hun igen begynder at forbinde det med at sove, som noget trygt, dejligt og rart.

Hun er stadig så lille (ja de begge er), at hun ikke forstår, hvor I er, når hun ikke kan se jer. Hun kan ikke forholde sig til at I er i stuen og hun er på værelset. Når hun ikke kan se jer, så føler hun sig naturligt forladt og alene. De to sover sammen og det er rigtig godt, de kan på sigt give hinanden tryghed, men lige nu er det ikke nok for jeres datter - hun har brug for at se jer, mærke jer, for at forstå at hun ikke er ladt alene og at I stadig er der for hende.

Hun har heller ingen fornemmelse for tid og ved derfor ikke når I går, om I kommer igen om 5 minutter eller om 5 timer - hun mærker bare at I forsvinder og bliver naturligt ked af det - og når og hvis hun smiler og griner til jer, når I vender tilbage, ja så er det ikke fordi hun er udspekuleret og beregnende. Hun tænker ikke "ha, der fik jeg dem, hvis bare jeg græder længe nok, så kommer de!". Hun kan slet ikke tænke sådanne tanker - hun smiler af glæde, af oprigtig lettelse over at mærke at I stadig er der, at hun netop ikke ...


Annonce

... var forladt "åh, der kommer min mor eller far igen, de er her stadigvæk".

Når børn klynger sig til voksne for at kunne falde i søvn, så er de inde i en periode, hvor de har brug for dette. Og det er vigtigt at man lytter til det og giver dem den nærhed og tryghed de viser behov for. Der er tale om en periode og det er rigtig godt givet ud at sidde hos barnet, betrygge og berolige. Det er langt bedre end hvis man går og lader barnet græde, være ulykkelig og utryg - og det hele trækker ud i timer. Det at skulle sove, skal forbindes med noget trygt og rart og det giver langt bedre søvn på sigt, hvis barnet føler at det at komme i seng er en dejlig stund og noget at se frem til og ikke noget man kæmper om :)

Får jeres datter flaske eller bryst, når hun skal sove? Hvis hun får flaske, vil det være en rigtig god idé at give hende denne i tremmesengen, så hun får lov til at falde til ro med den og ikke oplever at skulle flytte undevejs i putningen. Det vil være en rigtig god idé at give hende aftensmad, komme hende i bad, give hende en godnatgrød i køkkenet, børste tænder og så putte hende og give hende flaske, der hvor I ønsker hun skal sove. Stadig være hos hende, sidde hos hende, holde hænderne på hende og berolige og betrygge hende - synge jeres godnatsang og hvad I ellers plejer at gøre, men så flasken er i tremmesengen. I bør elevere hendes hovedgærde, så hun ikke ligger helt fladt. Det kan I gøre ved at komme en lille pude, et sammerullet håndklæde eller lignende ind under madrassen, så hele madrassen løftes lidt op.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis hun bliver ammet, så vil det være en rigtig god idé at du lige nu lægger dig og ammer hende i dobbeltsengen og lader hende blive der. Meget gerne når dertil, hvor hun dier, slipper, smiler til dig, triller om på siden og falder i søvn. Så hun ikke sover md brystet i munden, men stadig får masser af fysisk nærhed og kontakt og med brystet hjælpes til ro og er helt tryg. Og lad hende så ligge, naturligvis sikre dig at hun ikke kan trille ned af sengen og komme til skade. Og sen aften, kan du så amme hende igen og derefter flytte hende til egen seng. Altså starte i dobbeltsengen og blive flyttet til egen seng sen aften - i stedet for som nu, starte i egen seng og blive flyttet til dobbeltsengen :)

I skal naturligvis sikre jer, at hun ikke vågner og græder, fordi hun har ondt - det kan være ørene, tænder, urinvejsinfektion eller andet, som gør at hun lige nu sover uroligt og vågner med skrig ...

Jeg håber I kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annonce